Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
14-02-2020

Relatie op de werkvloer: hoe ga je daarmee om

Het is Valentijnsdag, de dag van de liefde. Heb jij ook de kriebels? Het kan zomaar zijn dat jouw (stiekeme) crush een collega van je is. Maar mag je daar dan eigenlijk ‘gewoon’ wat mee beginnen? Of heeft je werkgever daar nog wat over te zeggen? Mag die relaties op het werk verbieden?

Het antwoord op die vraag is vrij simpel: nee, dat mag niet. Je hebt namelijk recht om zelf te kiezen met wie je privé omgaat en met wie je een relatie aangaat. Dat staat zo in de grondwet. En die beschermt je wat dat betreft goed. Toch kan je niet álles doen en laten wat je wilt op de werkvloer, zeker niet als het in het geniep gebeurt of het invloed heeft op de arbeidsverhoudingen.

Meldplicht

Werkgevers hebben er namelijk wel voor te zorgen dat de werksfeer en het organisatiebelang niet lijden onder je verliefdheid. Ze kunnen dan ook regels opstellen over hoe je moet handelen als je een relatie krijgt met een collega, bijvoorbeeld in een gedragscode. Het gaat dan vooral over het melden ervan. Ook kunnen de regels gaan over hoe je met elkaar omgaat.
Hetzelfde geldt als je verliefd wordt op iemand die bij de concurrent werkt of bij een zakenrelatie. Er kan dan immers belangenverstrengeling ontstaan, bijvoorbeeld omdat je vertrouwelijke informatie kan delen of iemand opdrachten kan gunnen.

Wanneer mag je werkgever ingrijpen?

Als je de regels uit een eventuele gedragscode niet naleeft en er problemen in de arbeidsverhoudingen ontstaan, mag jouw werkgever zich wel met je liefdesrelatie bemoeien. Dat betekent overigens niet onmiddellijk ontslag; je werkgever moet altijd zoeken naar de maatregel die het minst ingrijpend is. Overplaatsen naar een andere afdeling kan bijvoorbeeld een optie zijn. Ook als er geen regels op papier staan, kunnen jij en je werkgever individuele afspraken maken waar je je aan te houden hebt.

Een collega is anders dan je manager

Bovendien hangt het er ook een beetje vanaf met wie je een romance hebt. Werk je in een groot bedrijf en zit jouw lief op een heel andere afdeling in, dan is dat natuurlijk een ander verhaal dan wanneer je geliefde je manager is die je salaris en je arbeidsvoorwaarden bepaalt. Dit kan tot scheve gezichten en wantrouwen leiden.
Maak je de relatie niet openbaar en krijg je ondertussen bijvoorbeeld promotie, dan kan de rechter - als het zover komt - oordelen dat het vertrouwen is aangetast.

Zes tips voor werk romances:

 1. Ga na of er in jullie bedrijf een gedragscode is waarmee jullie relatie in strijd is. Houd rekening met de bedrijfscultuur.
 2. Kantoorrelaties komen vroeg of laat altijd uit. Roddels worden gevoed door geheimhouding. Weet je zeker dat het ware liefde is, kom er dan zo snel mogelijk eerlijk voor uit en maak jullie relatie zo officieel mogelijk. Spreek met elkaar af hoe en wanneer je het bekend maakt en informeer je manager als eerste.
 3. Een werkgever mag zich niet bemoeien met het privéleven van zijn medewerkers, dus ook niet als ze een relatie met elkaar hebben. Leidt de amoureuze band tot onwerkbare situaties, dan mag hij of zij wel ingrijpen en één van de twee eventueel overplaatsen naar een andere afdeling of vestiging.
 4. Krijg je als leidinggevende een relatie met een ondergeschikte of andersom, dan kun je beter geen functionerings- en beoordelingsgesprekken met elkaar voeren. Maak hierover afspraken met hogergeplaatste personen.
 5. Vermijd openbare vertoningen van affectie; ga dus niet staan knuffelen of kussen en zoek geen stille plekjes zoals het kopieerhok op.
 6. Ten slotte, hoe groot de liefde ook is, maak afspraken over wat jullie doen als jullie onverhoopt uit elkaar gaan.
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?