Personeelswerving van de toekomst
Dat werkgevers geen mensen kunnen vinden, hebben ze deels aan zichzelf te danken. Zo geven werkgevers te veel aandacht aan de loopbaan en niet aan de kwaliteiten van de potentiële werknemer. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat werkgevers meer naar hun werknemers zouden moeten luisteren en hun wervingstool aan te passen op de juiste doelgroep!
Steven Gudde, directeur Arbeidsmarkt bij uitzender Olympia, stelt: ,,In deze overspannen arbeidsmarkt is de grootste vijand van die werkgever, de werkgever zelf, doordat deze vast blijft houden aan de principes van vroeger. Stel je werknemers eens vragen en bouw aan een bedrijfscultuur waar werknemers graag willen werken. Werknemers die prettig werken, het naar hun zin hebben en trots zijn op hun werk én werkgever, zijn gelijk goede ambassadeurs. Dan hoef je ook niet met aanbrengbonussen van vele duizenden euro’s te strooien.”
Het bevorderen van arbeidsmobiliteit door het skillpaspoort
Bij een baanproef werden er veldtesten gedaan om te kijken of iemand met horeca-skills kan werken in de logistiek. Er wordt dus niet gewerkt op basis van een cv of dienstjaren, maar op basis van zijn of haar vaardigheden die zijn vastgelegd in een skillpaspoort. Het skillpaspoort is een app waarin werkgever en werknemer makkelijk kunnen zien of iemand een geschikte kandidaat is. Als skills belangrijker zijn dan een cv zou de arbeidsmobiliteit bevorderd kunnen worden. Rond juli 2022 komt het resultaat van het onderzoek naar buiten, maar nu al zien onderzoekers vooruitgang.
Wekgever leert op een andere manier werven met open hiring
Open hiring is een andere manier om de arbeidskrapte op te kunnen lossen. Via open hiring stelt de werkgever geen eisen, waardoor een zeer lage drempel ontstaat. Hierdoor geef je de moeilijk bereikbare doelgroep die niet op LinkedIn zit, de krant leest of op sociale media zit een kans om toch aan die job te komen.
Volgens Hans Borstlap, voormalige voorzitter van een commissie, zal de werkgever totaal anders moeten gaan werven om deze stille reserve te kunnen bereiken: ,,Hoe? Door een netwerk te hebben in buurthuizen en verenigingen. Ook door te werven op meer algemene plekken zoals winkelcentra, de supermarkt en het openbaar vervoer. Daarnaast is vaak begeleiding nodig om ze bijvoorbeeld te leren op tijd naar het werk te komen. Misschien moet je andere eisen stellen aan de werktijd of werktijden anders inrichten. Het leert werkgevers overigens wel op een andere manier te werven.”
Bron: deondernemer.nl