Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
01-12-2017

Personeelstekort in zorgsector loopt komende jaren hard op


Als zorginstellingen geen maatregelen nemen, kampt de Nederlandse zorgsector over een aantal jaar met een personeelstekort van 100.000 tot 125.000 medewerkers.
Volgens onderzoekbureau Berenschot kan geconcludeerd worden dat dit tekort boven op de duizenden openstaande vacatures komt.
Berenschot heeft het onderzoek in opdracht van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden uitgevoerd. ''De zorg in ons land komt in gevaar als we nu niet intensief gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken'', stelt Sonja Kersten, directeur van de belangenvereniging.

Het onderzoekbureau stelt dat de personeelstekorten aangepakt dienen te worden door de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden te verbeteren. Daarnaast zouden de rooster beter moeten aansluiten op de wensen van de medewerkers. Het advies luidt om de administratieve rompslomp te beperken en stagemogelijkheden te uit te breiden. 

Berenschot adviseert verder om verpleegkundigen meet inspraak te te geven in het beleid van de zorginstelling. Veel taken die niet direct met zorg te maken hebben, dienen doorgeschoven te worden naar facilitaire medewerkers. Denk aan bijvoorbeeld aan het aanvragen van budgetten, het checken van houdbaarheidsdata en receptiewerk.
''Het verschuiven van niet-zorgtaken naar andere professionals dan de verpleegkundige en verzorgende, kan veel lucht geven en de werkdruk op korte termijn verlagen'', aldus Berenschot.

Het onderzoeksbureau stelt ook vast dat zorginstellingen zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen en de wijkverpleging in de praktijk met elkaar concurreren, terwijl ze juist zouden moeten samenwerken.

Bron: nu.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?