Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
19-05-2016

Ouderen bij zwaar beroep laten omscholen


Ouderen bij zwaar beroep laten omscholen

Gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn heeft onderzoek gedaan naar gezondheidsverschillen tussen arm en rijk.
Uit zijn studie concludeert hij dat iemand met een zwaar beroep zich rond zijn vijftigste moet laten omscholen voor een minder belastende baan, of in aanmerking moet komen voor een vervroegd pensioen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat het hebben van beperkte controle over de dagelijkse bezigheden op het werk je leven met gemiddeld een half jaar kan verkorten.
Dit komt vaak voor bij mensen met fysiek zware beroepen. De fysiek zwaarste beroepen zijn: postsorteerder, metselaar, timmerman, bakker en verpleger.
De algemene verhoging van de AOW-leeftijd is voor hen dus extra nadelig, omdat zij ten eerste gemiddeld minder lang leven en dus minder lang van hun AOW gebruik kunnen maken en ten tweede omdat deze zware beroepen vaak de beroepen met de lagere inkomens zijn.

Het ministerie van Sociale Zekerheid ziet een aanpassing van de AOW-leeftijd voor mensen die dit soort, zware, beroepen uitoefenen niet als iets wat haalbaar is.
Zij zien het vooral als iets arbitrairs en dit soort kwestie kan leiden tot een discussie welk beroep als fysiek zwaar moet worden gekwalificeerd en welke niet.
Ook zouden er op deze manier ook op meerdere vlakken aanpassingen gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld omdat vrouwen gemiddeld langer leven. Mede door deze redenen ziet het ministerie deze aanpassing dus niet zitten.

Bron: Volkskrant
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?