Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
21-11-2022

Opgelet: de quiet quitters zijn in aantocht!

Quiet Quitting is een term die populair is geworden door TikTok. Millennials en Gen-Z’ers zijn massaal aan het stoppen met overuren te maken, tenzij ze ervoor vergoed worden. Dat betekent dat ze om 9.00 uur op hun werk zijn en stipt om 17.00 uur naar huis vertrekken. Ondanks het woord 'quitting' heeft quiet quitting niets te maken met stoppen. Maar eerder werk verrichten binnen je functie en niet langer indruk te hoeven maken op je baas. Kortom, je bent nog steeds aan het werk, maar je werkt je niet te pletter.

Er is niets mis met een beetje extra werk en het opgeven van je vrije tijd om je baas gerust te stellen dat deadlines worden gehaald. Maar als het ten koste moet gaan van je gezin en je gezondheid,  is het misschien tijd om een ​​stapje terug te nemen.

Het blijkt dat veel Millennials en Gen-Z’ers de "hustle-cultuur" beu zijn. Velen van hen verkiezen een betere balans tussen werk en privé boven een bloeiende carrière met een hoog risico op een burn-out.

Wat zijn de nadelen van quiet quitting?

In feite ervaart vooral het bedrijf zelf nadelen van quiet quitting. Nederland is een land waar het naleven van deadlines erg belangrijk is en waar men zich graag houdt aan afspraken. Als het werk dan nog niet klaar is en de deadline nadert, draaien we vaak overuren. We slaan al vlug het avondeten over en hebben daardoor minder quality time met de familie. Quiet quitters doen dat niet (meer).

Het nadeel voor de quiet quitter is dat de werkgever gaat inzien dat er geen motivatie is en de werknemer zal snel vervangen kunnen worden door iemand die wel bereid is om zich volledig in te zetten.

Het probleem ligt bij het management

Je zou kunnen denken dat het probleem bij de quiet quitter ligt. Maar de realiteit is net iets anders. Uiteraard werkt de werknemer voor de baas, maar de baas heeft geen reden om vrije tijd of familitijd te ontnemen.

Technologiebedrijf Amazon experimenteert met kortere werkdagen en weken. De retailgigant begon te experimenteren met een 30-urige werkweek: een groep medewerkers ging van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 14.00 uur aan het werk. Ze zouden 75 procent van hun normale loon krijgen, maar alle andere voordelen behouden.

De proefperiode was over het algemeen succesvol. In het onderzoek zeiden mensen dat ze gelukkiger waren, minder gestrest en meer van hun werk hielden. De enige zorg: het aannemen van nieuwe medewerkers zou geld kosten dat het bedrijf niet had verwacht uit te geven.

Hoe kun je quiet quitting stoppen?

Quiet quitting is voor velen een misleidende term. Niemand stopt met werken. Men zorgt gewoon voor een betere balans tussen werk en privé. E-mail of telefoontje buiten het werk? Verplaats het gewoon naar de volgende dag. Natuurlijk, als alles in orde is met het management en de werkgever betaalt voor het overwerk en de energie die de werknemer levert, verwachten ze ook iets meer van de werknemer. Omgekeerd is dat ook een moreel. Ontvang jij een hoog salaris of andere speciale voordelen? Laten we zeggen dat je dan meer taken op je bord krijgt.

Tot slot gaat het om menselijke gevoelens. Als een medewerker zich ondergewaardeerd voelt, gaat hij  minder werken. Maar klopt de balans? Dan valt alles op zijn plek!

Bron: Frankwatching.com
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?