Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
28-11-2022

Ook algoritme discrimineert vrouwen

Genderdiscriminatie op de werkvloer is een bekend probleem, denk aan loonverschillen en het feit dat meer mannen hogere functies bekleden dan vrouwen. Dit (onbewuste) seksisme kan beginnen met sollicitaties. Zo gebruiken steeds meer vacaturesites algoritmen om kandidaten te vinden.

De meeste mensen kennen algoritmes vooral van sociale media als Facebook, Instagram en TikTok. De computer ontvangt informatie van de gebruiker en past de inhoud op de tijdlijn daarop aan. Niet veel mensen weten dat ook sommige vacaturesites of LinkedIn algoritmen gebruiken.

Algoritme discrimineert niet met opzet

Sommige vacaturesites gebruiken het algoritme omdat dit het selectieproces versnelt. Wanneer sollicitanten hun cv uploaden naar de site, zoeken algoritmen naar een match.

De AI let echter niet alleen op woordgebruik, maar ook op geslacht.

"Stel dat er vaak vrouwen worden aangenomen als secretaresse. Dan denkt het algoritme dat dit objectief is. De vrouwelijke sollicitanten krijgen dan sneller een vacature voor secretaresse te zien, daar zijn immers de meeste matches", legt Harrie Oosterhuis uit, docent machinelearning aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld mannen en ICT-vacatures of banen als vrachtwagenchauffeur. "De AI kan niet zelf bepalen dat die discriminerend bezig is. De kunstmatige intelligentie zoekt naar overeenkomsten en werkt enkel met de informatie die ze heeft."

Mannen krijgen vacatures met een hoger loon

Uit onderzoek blijkt dat het algoritme gemiddeld beter betaalde functies toebedeeld aan mannen.

Werkgevers zijn van deze discriminatie niet goed op de hoogte. 96% van de werkgevers gebruikt bij het uitzetten van een vacature weleens een algoritme, zoals dat van LinkedIn. Slechts 23% van de werkgevers weet echter dat algoritmen een risico op discriminatie vormen.

Als een werkgever vacatures online zet, dan zou die bij de softwareleverancier moeten informeren volgens welke criteria het algoritme de resultaten selecteert en of de software is gecontroleerd op discriminatie. "Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de systemen die je gebruikt bij de werving en selectie. Je ervan bewust zijn dat algoritmes die hierbij gebruikt worden tot discriminatie kunnen leiden, is dus essentieel.”

Hierbij geven dan ook mee dat Banenrijklimburg geen gebruik maakt van dit algoritme. Als je bij ons vacatures plaatst, kun je gerust zijn dat iedereen geschikte vacatures ziet, ongeacht geslacht!

Bron: Nu.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?