Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Ontslag tijdens proeftijd & burn-out
Nieuws
07-07-2017

Ontslag tijdens proeftijd & burn-out

Een proeftijdbeding wordt regelmatig opgenomen in een arbeidsovereenkomst. De proeftijd biedt werkgever en werknemer gelegenheid om te zien of de ‘klik’ er is. Soms maakt de werkgever ook daadwerkelijk van het proeftijdbeding gebruik om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Gedurende de proeftijd gelden een aantal wettelijke opzegverboden niet. Zo kan gedurende de proeftijd de arbeidsovereenkomst met bijvoorbeeld een zieke werknemer worden opgezegd, omdat een aantal opzeggingsverboden, waaronder het opzegverbod tijdens ziekte, gedurende de proeftijd niet gelden. Maar let op: een opzegging gedurende de proeftijd kan op grond van de wet wel worden vernietigd op grond van de zogenaamde ‘wegens’-opzegverboden, dit blijkt ook uit de rechtspraak.

Verder bepaalt de wet dat werkgever desgevraagd de reden van de opzegging tijdens de proeftijd aan de werknemer moet mededelen. Dat het voor werknemers goed is om hiernaar te informeren, en dat werkgevers hier niet al te lichtzinnig over moeten denken, blijkt wel uit een recent oordeel van het Collega voor de rechten van de mens.

Het gaat in die zaak om een werknemer die tijdens de sollicitatie verzwegen heeft dat zij in het verleden een burn-out heeft gehad en ten tijde van haar sollicitatie zij een Ziektewetuitkering ontving. Pas nadat werkgever de werkneemster heeft aangenomen als baliemedewerker, heeft werkneemster haar werkgever verteld van haar burn-out. Werkgever ontslaat haar vervolgens tijdens de proeftijd.

Hoe het College voor de rechten van de mens oordeelde over deze zaak, kunt u hier lezen: http://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1  
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?