Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
04-06-2020

Ongebruikt verlof door coronavirus: wat te doen


Het is een moment waar veel werknemers lang naar uitkijken: vakantie! In de zomervakantie en rond de feestdagen nemen Nederlandse werknemers massaal verlof op – om op reis te gaan, om even niet aan werk te denken en om op te laden voor de komende periode op werk. De coronacrisis heeft er echter voor gezorgd dat veel werknemers geen verlofdagen willen opnemen. Dat komt onder andere doordat het niet goed mogelijk is om op vakantie te gaan vanwege gecancelde vliegreizen. Maar wat doe je als je geen verlof wil opnemen? Wat zijn je opties?

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlandse bedrijven hun beleid over ongebruikte verlofdagen heeft aangepast. Nog eens 39% overweegt om hun beleid aan te gaan passen. Maar hoe zien die aanpassingen er in de praktijk uit?

Sommige bedrijven staan toe dat werknemers hun ongebruikte verlofdagen meenemen naar volgend jaar. 39% van de bedrijven kiest voor deze optie. Andere bedrijven laten ongebruikte verlofdagen verloren gaan. 18% van de bedrijven kiest hiervoor. Een klein deel van de bedrijven kiest ervoor om ongebruikte verlofdagen terug te kopen. Dit is een minder populaire optie: slechts 1% van de bedrijven kiest hiervoor. Bijna de helft van de bedrijven – 42% - heeft echter nog geen idee.

Heeft jouw werkgever al een beleid opgesteld over ongebruikte verlofdagen? Zo niet: ga met je werkgever het gesprek aan. Probeer een oplossing te vinden die voor beide partijen voordelig is. Verlof is belangrijk: werknemers die regelmatig verlof kunnen opnemen, voelen zich beter en presteren beter in hun werk. Van de andere kant vormt het niet opnemen van verlofdagen een risico voor een bedrijf: wat als alle werknemers straks tegelijk verlof willen opnemen? Dat is zeer onhandig voor het bedrijf.

Een goede optie is bijvoorbeeld het vaker nemen van een lang weekend in plaats van één langere verlofperiode. Deze optie zorgt ervoor dat jij als werknemer regelmatig even kunt afschakelen en voorkomt dat werkgevers geconfronteerd worden met werknemers die massaal tegelijkertijd verlof opnemen.Bron: HRcommunity

Bron: HR community

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?