Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
18-05-2018

Ondanks dat werknemer spijt krijgt van bagateldelict en tot inkeer komt, toch rechtsgeldig ontslag op staande voet!


Bagateldelicten, zoals bijvoorbeeld een diefstal van een product met een geringe waarde, kunnen grote gevolgen hebben, en kunnen zelfs leiden tot een ontslag op staande voet.

In de rechtspraak over dit soort ‘bagateldelicten’ valt zowel een strenge als een minder strenge benadering te ontwaren. Bij de strenge benadering geldt als uitgangspunt ‘diefstal is diefstal’ en gaat het erom dat de werknemer in kwestie er blijk van heeft gegeven niet (volledig) te vertrouwen te zijn. Bij de minder strenge benadering wordt meer rekening gehouden met de persoonlijke gevolgen voor de werknemer, in relatie tot het desbetreffende ‘vergrijp’.

Een voorbeeld van een strenge benadering is bijvoorbeeld een zaak geweest waarin een medewerkster van een espressobar € 0,50 in haar zak had gestoken en daarop werd aangesproken door collega. De werkneemster zei niets te hebben gezien. Maar uit camerabeelden bleek dat zij het geld vlak daarna snel terug had gelegd op de bar en vervolgens riep: ‘Ooh ik heb het al gevonden, het lag hier op de bar’, waarna het muntstuk door haar werd afgestort. Voor haar werkgever was dit reden om de werkneemster op staande voet te ontslaan. Het ontslag hield bij de rechter stand.

Maar ook bijvoorbeeld de supermarktmedewerkster die tijdens haar pauze een blikje Red Bull dronk, dat zij niet eerst bij de kassa had afgerekend hetgeen in strijd was met de huisregels van de desbetreffende supermarkt. Ook in deze zaak oordeelde de rechter dat de werkneemster terecht op staande voet ontslagen was.

Daaraan kan de volgende zaak worden toegevoegd die onlangs speelde bij de kantonrechter te Roermond. In deze zaak was de werknemer op staande voet door zijn werkgever ontslagen wegens (poging tot) diefstal van drie kartonnetjes met daarin zaagbladen voor een decoupeerzaag.

Meer lezen over bovenstaande uitspraak van de kantonrechter Roermond, kunt u hier: https://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1  

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?