Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
07-07-2015

Omgaan met een afwijzing op je sollicitatie

Het krijgen van een afwijzing is nooit leuk. Niet na het schrijven van een motivatiebrief. Niet na een sollicitatiegesprek. Wat je wel met een afwijzing kunt doen, is ervan leren. Het vinden van een baan of het maken van een succesvolle carrière draait niet alleen om het vinden van een droombaan. De weg naar de droombaan is vaak langer dan gedacht. Na een afwijzing op een sollicitatie kun je de onderstaande vier elementen leren:

 1. Fouten maken is menselijk
  Soms moet je goed op de blaren zitten om te realiseren niet alles goed kan gaan. Van nature is iedereen eigenwijs en wordt kritiek van anderen niet gewaardeerd. Soms omringen wij ons graag met mensen die alleen maar ja knikken. Het is hierdoor belangrijk om jezelf de spiegel voor te houden. Wanneer je terugkijkt naar je eigen prestaties en je eigen fouten erkent, zie je al welke progressie je geboekt hebt. Dit zijn momenten dat je bemerkt dat je groeiende bent en dus stappen maakt in jouw carrière. 
 2. Doe iets met feedback
  Feedback krijg je niet voor niets. Feedback helpt je in het boeken van vooruitgang. Hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten is krankzinnig. Benut daarom jouw feedback in het voordeel en bevorder jouw positie. Vraag daarom bij een sollicitatie te allen tijden om feedback! En doe er óók echt iets mee. Benut je jouw feedback in het voordeel? Dan kom jij steeds dichter bij jouw bestemming en wordt de kans op een succesvolle carrière steeds groter!
 3. Solliciteren staat gelijk aan leren
  Ga achteraf na wat er goed gaat en wat niet. Op deze manier bouw je zelfkennis op en blijf je altijd in beweging solliciteren, solliciteren in de juiste beweging. Doordat je weet wie jezelf bent, ben jij in staat om een goed zelfbeeld te creëren. Leer van je fouten. Fouten zijn verbeterpunten voor de toekomst en zijn om te zetten in sterke punten. Maak van je fouten je brandstof.
 4. Niet denken, maar doen
  In sommige gevallen strijdt je met wel honderden sollicitanten om die fel begeerde plek voor jouw droombaan. Een sollicitatie is lastiger dan gedacht. Heb jij eenmaal te maken gehad met een afwijzing? Dan volg het hele proces weer op nieuw. Je zult in jezelf moeten investeren om dichter bij je doel te komen. Ga niet twijfelen aan je capaciteiten. Blijf ook solliciteren na een afwijzing. Niet denken, maar doen!


Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?