Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
08-12-2016

Nieuwe wetten en regels rond personeel in 2017

Belangrijke wijzigingen op het gebied van personeelszaken op een rij

  1. Stijging minimumloon
    Het wettelijk minimumloon stijgt. Werknemers van 23 jaar en ouder met een fulltime dienstverband hebben per 1 januari recht op 1.551,60 euro bruto per maand. Dat is 14,40 euro meer ten opzichte van het oude minimumloon.
  2. Kosten inhouden op minimumloon verboden
    Per 1 januari 2017 mag je geen verrekeningen meer doen met het wettelijk minimumloon. Je mag dus geen kosten, bijvoorbeeld voor maaltijden of ziektekostenpremies, aftrekken van het minimumloon van je werknemer. Op het minimumloon mogen alleen volgens de wet verplichte of toegestane bedragen worden ingehouden, zoals belastingen en loonheffingen. Deze regel is onderdeel van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS), bedoeld om uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. De overige regels in deze wet waren al van kracht.
  3. AOW-leeftijd verder omhoog
    De AOW-leeftijd wordt per 1 januari 2017 verhoogd naar 65 jaar en 9 maanden. Ieder jaar stijgt de AOW-leeftijd met drie maanden. In 2018 is het dus 66 jaar. In 2021 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Op de website van de Rijksoverheid kun je aan de hand van de geboortedatum van je werknemer berekenen wat zijn AOW-leeftijd is.
  4. Voordeel bij werknemers met laag inkomen (LIV)
    Dankzij het lage-inkomensvoordeel (LIV) is het per 1 januari 2017 goedkoper om bijvoorbeeld langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Je krijgt dan van de Belastingdienst een financiële bijdrage per medewerker van maximaal 2.000 euro per jaar. De Belastingdienst keert automatisch, op basis van gegevens van het UWV, de vergoeding over 2017 aan je uit in 2018. Je hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen.
  5. Jongere met arbeidsbeperking aannemen makkelijker
    Het aannemen van een jongere met een arbeidsbeperking wordt makkelijker en gunstiger. Leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs worden in 2017 zonder beoordeling door het UWV opgenomen in het doelgroepregister. Zo weet je direct dat je deze jongeren volgens de zogenoemde banenafspraak in dienst kunt nemen.
    Je krijgt bij het in dienst nemen van een jongere met een arbeidsbeperking nu ook extra premiekorting, namelijk 50 procent van het wettelijk minimumloon in de eerste zes maanden van het dienstverband. Ook kun je in 2017 loonkostensubsidie aanvragen voor jongeren die je nu al in dienst hebt, maar die vanwege hun beperkingen niet het minimumloon kunnen verdienen.
  6. Werknemer mag om bedrijfsarts en second opinion vragen
    Werknemers hebben per 1 januari 2017 het recht om een bedrijfsarts te spreken. Als je werknemer twijfelt over het oordeel van de arts, mag hij een second opinion aanvragen bij een tweede, onafhankelijke, bedrijfsarts.
    Arbodiensten en bedrijfsartsen moeten vanaf 2017 ook zorgen voor een onafhankelijke klachtenregeling, zodat jij en je werknemers zonder gevolgen een klacht kunnen indienen als dit nodig is. Vraag bij je arbodienst of bedrijfsarts om een contract waarin deze en eventuele aanvullende afspraken zijn vastgelegd.
  7. Wijziging voor eigenrisicodragers WGA
    Per 1 januari 2017 worden de premies WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Dat heeft gevolgen voor eigenrisicodragers. WGA-vast heeft betrekking op werknemers die na twee jaar loondoorbetaling in de WGA terechtkomen. Bij WGA-flex gaat het om ex-werknemers die via de Ziektewet de WGA instromen. Lees meer over deze wijziging in het artikel: Dit verandert vanaf 2017 voor eigenrisicodragers.
  8. Autobelastingen op de schop
    Let op met het aanschaffen van nieuwe auto’s voor jezelf en/of je personeel. Per 1 januari 2017 verandert de hoogte van de bijtelling. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s (geen CO2-uitsoot) blijft vier procent. Over alle andere nieuwe auto’s die je aanschaft vanaf 2017 betaal je 22 procent bijtelling.
  9. Werkgever in transport verantwoordelijk voor volledig loon
    Ben je opdrachtgever of werkgever in de transportsector? Dan ben je per 1 januari 2017 verantwoordelijk voor het volledige loon van je werknemer, ook wanneer je onderaannemer bent. Voor werknemers in de transportsector is het per 1 januari 2017 eenvoudiger om achterstallig loon te vorderen. Lees meer over deze regels op de website van de Rijksoverheid.


Op het moment van publicatie van dit artikel (7 december 2016) moesten sommige wetten nog officieel aangenomen worden door de Eerste Kamer. De verwachting is wel dat al deze wetten per 1 januari 2017 in werking treden.

Bronnen: ondernemenmetpersoneel.nl, Rijksoverheid, Ondernemersplein, UWV

 

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?