Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
04-11-2022

Nieuw talent aantrekken; dit zijn de top 10 pullfactoren!

Voor veel mensen is een goed salaris heel belangrijk, maar toch wordt het nog altijd weinig genoemd in vacatureteksten. Raar… het is namelijk de belangrijkste pullfactor die een kandidaat kan overhalen om te solliciteren op jouw vacature. Andere pullfactoren verschillen per opleidingsniveau en leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group.

Top 10 pullfactoren voor de Nederlandse Beroepsbevolking

Goed salaris Uitdaging van het werk               
Vast contract Zelfstandigheid in de functie
Werksfeer Secundaire arbeidsvoorwaarden
Inhoud van het werk Afwisseling van het werk
Dichtbij huis / acceptabele reistijd Acceptabele werkdruk

Pullfactoren zijn anders per opleidingsniveau en leeftijd

Uit de top 10 hierboven kun je dus opmaken dat een goed salaris, vast contract en goede werksfeer het belangrijkste zijn voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Als je kijkt hoe dit per opleidingsniveau is, dan valt op dat een goed salaris overal bovenaan blijft staan. Daaronder zie je echter wel verschillen. Zo vindt bijna de helft van de mbo’ers het belangrijk om een vast contract te krijgen, terwijl bij wo’ers dit slechts 30 procent is.

Bij hbo’ers zie je juist dat een goede werksfeer belangrijker is dan een vast contract. Wo’ers vinden de inhoud van het werk, een goede werksfeer, uitdaging in het werk en een acceptabele reisafstand belangrijker.

Als je vervolgens gaat kijken naar de verschillen per leeftijdscategorie, dan valt op dat de groep jonger dan 25 jaar een goed salaris en daarna de werksfeer het belangrijkste vinden. De groep ouder dan 35 jaar hecht juist weer meer waarde aan een vast contract.

Opleidings- en doorgroeimogelijkheden en verantwoordelijkheid zijn typerend en bovengemiddeld belangrijker voor ambitieuze jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Dat laatste puntje, ‘verantwoordelijkheid’, is opvallend. Er zijn steeds meer jongeren die te maken krijgen met burn-outs, mede door de grote mate van verantwoordelijkheid die zij voelen op een jonge leeftijd om privé, werk, school, sport, etc. te combineren. Desondanks vindt een deel van deze groep verantwoordelijkheid in hun baan dus toch belangrijk. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar zie je de ambitie tevens ook terugkomen, aangezien zij graag goede doorgroeimogelijkheden terug willen zien. De oudste groep, ouder dan 50 jaar, zoekt veel zelfstandigheid in hun nieuwe functie.

De ideale kandidaat begrijpen is essentieel voor het aantrekken van talent

Bij het schrijven van jouw vacaturetekst is het dus mega belangrijk om jouw ideale kandidaat te kennen. Op welk kanaal oriënteert hij of zij zich, wat zijn de salariseisen en wat moet jij als werkgever te bieden hebben om deze kandidaat te overtuigen? Het bovenstaande lijstje kan je al een stuk op weg helpen bij het begrijpen van jouw ideale kandidaat. Benoem dan ook in je vacaturetekst wat je te bieden hebt en neem jouw bevindingen over de wensen van deze kandidaat hierin mee.

Een advertentiecampagne via social media kan je helpen met het bereiken van die ideale kandidaat! Probeer dus eens een Job Marketing campagne via Banenrijklimburg en bereik ook mensen met een baan die open staan voor een nieuwe uitdaging.

Bron: Intellegence Group, Finance.nl, FM.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?