Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
02-05-2022

Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken. Het komt misschien wat intimiderend over, maar succesvol netwerken kan jouw kans op een baan verdubbelen! Genoeg reden dus om er toch maar aan te beginnen. Hoe kun jij dit succes bereiken? Lees hieronder de beste tips om een echte netwerker te worden.

1. Waar begin je?
Om een pro in netwerken te worden hoef je echt niet meteen in je eentje aan te sluiten bij een groot netwerk evenement. Dit kan namelijk ontzettend spannend zijn, en jouw gespannen houding kan dan juist weer een negatief effect hebben op het leggen van nieuwe connecties. Ga eens je bestaande netwerk af. Ken je familie, vrienden, studiegenoten of kennissen die zich in dezelfde branche bevinden? Laat je directe omgeving alvast weten dat jij op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuwe baan! Denk ook aan het bijwonen van activiteiten van bijvoorbeeld studie of hobby verenigingen en laat in gesprekken vallen waar jij naar zoekt. Wie weet, is jouw oud-studiegenoot wel bevriend met een medewerker van een bedrijf waar jij zou willen werken! Zo kun jij alweer een hoop nieuwe mensen bereiken.

2. LinkedIn & Contacten Onderhouden
LinkedIn is een welbekende en zeer handige netwerktool! Maak dus een profiel aan en zorg dat je hier duidelijk op vermeld wie je bent, wat jij te bieden hebt en waar je naar zoekt. Zo kunnen bedrijven jou het beste terugvinden. Voeg je nieuwe connecties ook meteen toe aan je netwerk en laat af en toe van jezelf horen met bijvoorbeeld een ‘like’ of een felicitatie. Bekijk ook eens de netwerken van je vrienden en kennissen: hebben zij interessante connecties voor jou? Dan kun je via een kennis misschien wel een gesprek aan gaan met een interessante match!
Probeer na nieuwe ontmoetingen ook voor jezelf bij te houden wie mogelijk nuttige connecties zijn voor jou en waarom. LinkedIn is een handige tool, maar na een tientallen connecties is het makkelijk om het overzicht te verliezen. Maak dus eventueel aantekeningen en blijf ook (lekker ouderwets) visitekaartjes verzamelen. Ook voor jezelf is het een goed idee om visitekaartjes aan te schaffen, maar denk er wel aan wanneer het relevant is om deze uit te delen. Kies er bij meer informele evenementen bijvoorbeeld voor om in plaats van visitekaartjes, gewoon telefoonnummers of LinkedIn connecties uit te wisselen. Dit maakt de stap om een volgende contact op te nemen ook weer een stukje kleiner!

3. Hoe kom jij over op je omgeving?
Het meest belangrijke aspect van het netwerken ligt helemaal bij jezelf: namelijk hoe jouw gedrag je connecties beïnvloedt. Netwerken is grotendeels het simpelweg omgaan met mensen. Wees dus vriendelijk en behandel mensen altijd hoe je zelf behandeld wil worden, ook als je niet direct iets hebt aan het contact wat je gemaakt hebt. Je weet namelijk nooit wanneer jullie iets voor elkaar kunnen betekenen! Zorg daarnaast voor een open houding, toon initiatief en toon interesse. Door een oprechte connectie te leggen, zullen mensen een positieve ervaring van je krijgen – dit kan je altijd vooruit helpen!
Bedenk ook dat netwerken een activiteit van wederdiensten is. ‘Ik doe iets voor jou, als jij later iets voor mij doet.’ Kom dus niet alleen met eisen, maar denk zelf ook eens na wat jij of jouw netwerk de ander te bieden heeft!

Netwerken zal niet altijd direct resultaten opleveren. Wel kun je het resultaat verbeteren door je contacten te onderhouden. Voeg nieuwe connecties toe op LinkedIn, en stuur eventueel na een tijd een berichtje om elkaar op de hoogte te houden. Blijf dus lachen, en netwerk jouw weg naar nieuwe kansen!

 

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?