Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
06-10-2021

Motiveer jouw medewerkers: 6 tips

Ieder persoon heeft zijn eigen manier van functioneren en haalt motivatie uit verschillende activiteiten van zijn of haar werk. Jouw personeel motiveren om voor één specifiek doel te gaan, kan dan ook erg lastig zijn. Wij geven je 6 tips die je helpen om jouw medewerkers te motiveren om er volledig voor te gaan!

Tip 1: Houd het doel haalbaar

Het team met de neuzen dezelfde kant op krijgen, begint natuurlijk met een doel dat realistisch is om te behalen. Wanneer er een doel gesteld wordt dat totaal niet haalbaar is, zal de motivatie om het voor elkaar te krijgen ook erg laag zijn. Het stellen van kleine doelen zorgt ervoor dat er geregeld successen gevierd kunnen worden. Dit resulteert natuurlijk weer in een hogere motivatie. Zo kun je stap voor stap toewerken naar het uiteindelijke doel.

Tip 2: Wees niet zuinig op complimenten

Iedereen vindt het af en toe wel eens fijn om een schouderklopje krijgen. Complimenten geven een gevoel van waardering en motiveren om net dat stapje extra te zetten. Laat dus vooral weten aan werknemers wanneer ze goed bezig zijn en ben ook duidelijk in wat ze zo goed doen, want een compliment zonder context komt niet over.

Tip 3: Geef personeel het vertrouwen

Veel eigen verantwoordelijkheid en de ruimte om zelfstandig te werken kan werken als een enorme boost voor werknemers. Het is een teken van vertrouwen, want er is niks vervelender dan een leidinggevende die overal bovenop zit en altijd meekijkt bij het kleinste klusje. Evalueer regelmatig met de werknemers en betrek ze in beslissingen, zodat je enige controle houdt op de werkzaamheden. Zo geef je ze voldoende vertrouwen en houd je alsnog een oog in het zeil.

Tip 4: Sta ‘in’ de groep

Met ‘in’ de groep staan, bedoelen we dat je jouw personeel goed moet leren kennen. Wat drijft ze, waar staan ze voor, wat geeft ze energie en waar geloven ze in? Als je dit weet, kun je de intrinsieke motivatie stimuleren. Tuurlijk, je hebt misschien niet voor iedereen de favoriete functie beschikbaar, maar je kunt wel rekening houden met de wensen van jouw werknemers bij het geven van taken en verantwoordelijkheden. Het motiveren van werknemers gaat namelijk een stuk gemakkelijker wanneer zij werkzaamheden uitvoeren die hen persoonlijk aanspreken.

Tip 5: Geef perspectief op doorgroeimogelijkheden

Wanneer je merkt dat je stilstaat in je werk, zal de drive steeds minder worden. Motivatie van werknemers is dan ook niet oneindig, maar hoe kun je deze mensen toch motiveren? Het antwoord: doorgroeimogelijkheden! Het geeft je personeel energie en het verbetert de prestaties, wanneer ze de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Al is het iets kleins dat veranderd in de dagelijkse werkzaamheden, het kan genoeg zijn om de werknemer voldoende motivatie te geven om de klus te klaren.

Tip 6: Zorg voor goede werkomstandigheden

Elke dag naar een onverzorgd kantoor komen met vieze muren en een stinkende lucht, is allesbehalve een motiverende werkplek. Als werkgever is het dan ook belangrijk dat jouw werknemers comfortabel kunnen werken. Dit geld zowel voor de fysieke ruimte, als de werkrelaties en hoe men met elkaar omgaat. Wanneer er sprake is van slecht gedrag of (nog erger) intimiderend gedrag, voelen werknemers zich niet op hun gemak en blijven resultaten uit. Het is nogal vanzelfsprekend natuurlijk, maar wel essentieel om goed voor elkaar te hebben. Anders hebben de bovenstaande tips geen of nauwelijks invloed.

Het motiveren van werknemers kost tijd en energie, maar wij zijn er van overtuigd dat dit harde werk zich zal uitbetalen!

Meer lezen? Geef onze blog over aardig onaardig leidinggeven eens een read, super interessant!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?