Motivatie voor je motivatiebrief
Solliciteren kost een hoop tijd. Niet alleen is het vaak nodig om je cv aan te passen op de vacature, vaak wordt ook een motivatiebrief gevraagd. En daarvoor moet je je goed verdiepen in het bedrijf. Zo ben je al snel een hoop tijd kwijt.
Volgens Belgische vacaturewebsite Jobat schrijft slechts de helft van sollicitanten altijd een begeleidende brief. Eén op de drie werknemers doet amper moeite om een sollicitatie te motiveren. Een of de vijf werknemers stuurt nooit een brief, een op de tien schrijft er zelden een. In tegenstelling tot de veelvoorkomende gedachte dat een motivatiebrief niet gelezen wordt, is zo'n brief echter de kans om jezelf te 'verkopen' aan het bedrijf. Hiervoor is het echt wel nodig om, net als bij het opstellen van je cv, ervoor te zorgen dat je geen dertien-in-een-dozijn-product opstuurt. Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?
Tips voor je motivatiebrief
- Je stuurt je cv al mee, dus je brief hoeft hier geen opsomming van te zijn. Schrijf over waarom je bij dit bedrijf wilt werken en wat jij te bieden hebt. Solliciteer je vaak binnen dezelfde branche of voor dezelfde functie, kun je de opzet van deze motivatiebrief gebruiken voor een eventuele volgende sollicitatie.
- Hou het kort: langer dan een pagina is te lang. Met actief, direct taalgebruik maak je snel je belangrijke punten duidelijk.
- Lukt het echt niet om een geschikte brief te schrijven, doe het dan niet. Een motivatiebrief moet je kansen verhogen om op gesprek te mogen komen. Beter geen brief dan een slechte brief.
- Vooral bij open sollicitaties is de motivatiebrief belangrijk. Laat weten wat jij kunt betekenen voor het bedrijf en welke functie(s) je kunt en wilt invullen.
Het taalgebruik van je brief en de lay-out hangen af van het bedrijf waar je solliciteert. Hou je het heel formeel, of juist opvallend en verrassend? Een goede motivatiebrief kost tijd, maar is wel de moeite waard. Solliciteer dan ook niet op elke mogelijke functie, maar beperk je zoektocht tot de banen die je écht wilt en die voor jou de moeite van het briefschrijven waard zijn.
Vergeet je cv niet!
Hoe goed je brief ook is, de werkgever of recruiter zal als eerste kijken naar je cv. Besteed hier dan ook altijd aandacht aan en bekijk regelmatig of er verbeterpunten zijn. Leg de meeste nadruk op je ervaringen en opleidingen die het meest relevant zijn en laat je cv een verzorgde, foutloze indruk maken.