Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
07-12-2016

Mijn hond is ziek, ik kan niet werken

 

 

Je huisdier is ziek, een vriend heeft je nodig of je relatie is uit. Zo maar wat voorbeelden waarbij je je officieel niet ziek mag of kan melden, maar je echt even andere prioriteiten hebt dan te gaan werken. Wat doe je dan? En mag je dan wegblijven van je werk?

Ben je wel eens niet naar je werk gegaan omdat je liefdesverdriet had, omdat je hond of kat ziek was of om een andere bijzondere reden en hoe reageerde je baas toen?

"Onze hond kreeg een zware epileptische aanval net toen ik op het werk was (nachtdienst). Mijn man belde mij. Mijn collega gaf direct aan dat ik naar huis moest gaan. Zij zou blijven totdat ik terug was. Ik was hier heel erg blij mee. Wat fijn dat ik zoveel begrip kreeg. Je huisdier betekent zoveel voor je", reageerde Laura.

Verwarde ex

"Mijn ex dreigde zichzelf iets aan te doen en ik moest de hele nacht op hem in praten. Gelukkig had ik een meelevende werkgever", schrijft Sherida.

Minder begrip

Maar niet iedereen kon rekenen op zo veel medeleven. Zo schreef Amy dat haar ex-man onverwachts van haar wilde scheiden. "Ik ben toen een week thuisgebleven van mijn werk. Daarna gaf ik aan dat ik nog niet in staat was te werken, maar moest ik toch komen." Amy liet naar eigen zeggen vier pallets met dure noten naar beneden vallen en werd daarom ontslagen.
Hoe rot je je er ook over voelt, officieel is een verbroken relatie of een ziek huisdier geen reden om je ziek te melden, zegt arbeidsrechtjurist Joris van Vliet van het Juridisch Centrum voor Ontslag & Arbeidsrecht. "Waar het om gaat is de vraag of je zelf te ziek bent om te werken. Die vraag moet een bedrijfsarts beantwoorden. Maar de kans is klein dat een bedrijfsarts je arbeidsongeschikt verklaart omdat je huisdier ziek is."

Enorme impact

Ook een woordvoerder van ArboNed, dat door bedrijven wordt ingeschakeld als mensen (langdurig) ziek zijn, zegt dat bijvoorbeeld de ziekte van een dier geen reden is om je ziek te melden. "Maar ik kan me goed voorstellen dat de ziekte of het overlijden van een huisdier enorme impact heeft en heel verdrietig kan zijn. Wij adviseren mensen en bedrijven dan om met elkaar in gesprek te gaan en samen een oplossing te bedenken. Spreek bijvoorbeeld af dat je thuis werkt of dat je overuren of een vakantiedag opneemt."
Dat is ook het advies van Van Vliet: probeer samen een oplossing te vinden. "Je maakt geen vrienden met je werkgever door je hiervoor ziek te melden", waarschuwt hij. "Dus probeer vervelende situaties te voorkomen door het gesprek aan te gaan."

BRON:RTL Nieuws

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?