Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Vacaturetips
Nieuws
16-02-2023

Met deze tips haalt jouw vacature de beste kandidaten binnen!

De strijd om talent is harder dan ooit! De vacatures lopen op, maar de juiste kandidaten zijn steeds lastiger te vinden. Daarom is een aantrekkelijke en opvallende vacature nog belangrijker geworden om op te vallen tussen al jouw concurrenten die achter dezelfde kandidaten zitten. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw vacature direct in het oog springt!

Zorg dat je vacature overzichtelijk is

Een rommelige vacature is een grote afknapper. De werkzoekende moet direct bij het zien van de vacature kunnen zien of het interessant voor hem is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld punten die het belangrijkst zijn voor de doelgroep direct in het begin op te sommen. Dan kun je er in het vervolg van de advertentie nog altijd uitgebreider op terugkomen met voorbeelden of door uitleg te geven.

Vergeet zeker niet te checken of de vacature ook op een klein scherm goed en overzichtelijk te lezen is. De meeste vacatures worden op een groot scherm gemaakt, dus hier wordt vaak niet op gelet.

Zorg dat de advertentie visueel op orde is

Ben nou eerlijk; een tekst van 4 regels met een wazige foto maakt de werkzoekende niet echt warm om te gaan solliciteren bij jouw bedrijf. Zorg dus dat de vacature er goed uitziet.

Een filmpje waarin je een mooie impressie geeft van het bedrijf werkt ideaal en wat het nou zo leuk maakt om bij jullie te werken. Onderzoek wat jouw doelgroep graag wil weten voordat ze solliciteren en beantwoord deze punten in de vacature. Ben in een dergelijke video niet te commercieel, maar gewoon eerlijk en laat bijvoorbeeld medewerkers vertellen hoe leuk het is bij jullie bedrijf.

Zorg ervoor dat de advertentietekst concreet is

Een korte tekst is zeker niet goed, maar een heel levensverhaal werkt ook averechts. Een vacaturetekst moet concreet zijn, waaruit de werkzoekende precies kan halen wat hij kan verwachten en of het voor diegene interessant is om te solliciteren. Vermijd vage begrippen die mensen niet begrijpen en beantwoord vragen die de potentiële kandidaat zou kunnen hebben. Want naast het feit dat mensen willen weten wat ze gaan verdienen, willen ze ook weten wat ze precies gaan doen. Gebruik dus zeker ook voorbeelden in de taakomschrijving, zodat zij zich kunnen inbeelden of deze taken ze wel of niet liggen.

Om eventuele vragen te achterhalen die nu onbeantwoord blijven, kan het handig zijn om een collega de tekst te laten lezen. Laat ze erna de belangrijkste vragen opschrijven die ze zouden hebben na het lezen van de vacature.

Weet wat jouw doelgroep zoekt in een baan

De doelgroep van je vacature is een belangrijk onderdeel wanneer je begint met het opstellen van de tekst en opmaak. Wie spreek je namelijk aan? Je gaat een jongere doelgroep anders benaderen dan een oudere groep. Zo willen jongeren graag weten waar ze aan toe zijn. ‘’Is de baan te combineren met school?’’ of ‘’Verdien ik genoeg geld om te blijven doen wat ik leuk vind?” zijn voorbeelden van vragen die zij gelijk beantwoordt willen hebben.

Voor volwassenen ligt dit weer anders, want zij hebben andere prioriteiten. Ze hebben een druk leven, dus ze hebben geen zin in een ellenlange vacature die veel tijd kost om door te nemen. Ouderen hebben weer veel behoefte aan zekerheid en vragen zich dus direct af in hoeverre jij als werkgever dit aan hen kan bieden.

Zet jouw bedrijf niet centraal in de vacature

Wanneer mensen een vacature lezen, zijn ze meer geïnteresseerd in de functie dan het bedrijf. Tuurlijk is het altijd handig om in het kort te vertellen wat het bedrijf doet en in welke sector ze zich bevinden. Maar een werkzoekende zit niet te wachten op een boekwerk met omzetcijfers, organisatiecultuur, missie, enz. Wanneer de vacature ze aanstaat, zullen ze dit wel vinden op je website.

Zo... met deze tips kun je aan de slag met een vacature die opvalt bij jouw doelgroep. Nu moet je deze natuurlijk ook ergens uitlichten. Ga nu naar Banenrijklimburg en plaats jouw vacature direct op onze website, zodat jij kan beginnen met het werven van de beste kandidaten in de regio!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?