Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
24-12-2019

Meer geluk uit kleine momenten halen

Een dag zit vol met geluksmomentjes:

De eerste zonnestralen na een regenbui, een lach van een kind en een complimentje van een collega of je manager. Dit soort dagelijkse lichtpuntjes hebben een groot effect op onze gezondheid en welzijn. Sta jij wel stil bij deze momenten?
Uit onderzoek is gebleken dat geluk voor 40 procent afhankelijk is van hoe je in elkaar zit. Verder hebben de dingen die je meemaakt voor 10 procent invloed en het grootste deel, 50 procent, wordt bepaalt door hoe je reageert op die dingen. Met andere woorden: als je fijne kleine dingen meer aandacht geeft en er bewust van geniet, zul je op den duur meer geluk ervaren!

Uit het onderzoek bleek ook dat je de volgende 5 effecten hebt op gebied van gezondheid en welzijn als het je lukt om meer bij kleine geluksmomenten stil te staan:

 1. Je krijgt minder last van stress
  Stress is namelijk het tegenovergestelde van geluk. Bij veel stress gaat ons lichaam in de overlevingsstand door de chemische stoffen die bij dit proces vrijkomen. Hierdoor kun je minder genieten, ben je minder veerkrachtig, creatief en minder open.
  Ervaar je geluk? Dan vinden er intern juist allerlei stimulerende processen plaats waardoor je zowel fysiek, emotioneel als mentaal over meer mogelijkheden beschikt en veel beter gaan presteren.
 2. Je presteert beter op je werk
  Geluk stimuleert het menselijk brein. Je wordt creatiever, ontspannen, je kunt je beter concentreren en hierdoor dus beter functioneren op de werkvloer.
 3. Je humeur wordt over het algemeen beter
  Misschien vrij voor de hand liggend. Maar wie meer geluk ervaart geniet vaker en wie vaak geniet is vrolijk gestemd!
 4. Je kan beter omgaan met een tegenslag
  Als je je gelukkiger voelt kun je veel beter relativeren. Dit komt omdat je door het stilstaan bij geluksmomentjes langer stilstaat bij je gevoel en gedachten wat weer invloed heeft op je reflectief vermogen (ook tijdens tegenslagen).
 5. Je wordt minder snel ziek
  Door veel te piekeren en stress stijgt je peil van cortisol (stresshormoon). Het is een hormoon dat we nodig hebben maar een teveel ervan doet afbraak aan je afweersysteem! Daarnaast ervoor je ook de volgende aspecten door stress: je hartslag neemt toe je ademhaling is sneller je spieren spannen zich.

Als je gelukkiger bent heb je minder stress, en bij weinig stress word je minder snel ziek. En als je niet ziek bent, ben je sneller gelukkig. Als je begint met stilstaan bij kleine dingen kan het dus veel invloed hebben.

Wil je meer begeleiding? Neem dan contact met mij op! Ik wil graag met je meedenken hoe we aan de slag kunnen gaan om hier aan te werken!

Stessen Sport en Coaching
Kelly Stessen 06-462 687 05
[email protected]

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?