Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
23-09-2021

Loopt mijn baan gevaar door robotisering

We komen er niet onderuit dat in de komende decennia de capaciteiten van robots steeds groter zullen worden. Dit heeft gevolgen voor onze manier van leven, maar zeker ook op onze banen. Maar in wat voor vorm zal robotisering ons werkleven beïnvloeden? En welke banen lopen gevaar?

Is robotisering positief of negatief voor de werkgelegenheid?

Je zou het zo misschien niet denken, maar robotisering kan juist goed zijn voor de werkgelegenheid. Het zal alleen snelle herscholing vereisen om mensen uit vervangbare banen, opnieuw op te leiden naar nieuwe banen die robotisering zal creëren. Volgens het World Economic Forum (WEF) zal robotisering namelijk per saldo meer banen creëren dan er verdwijnen. Dit zal er dus wel voor zorgen dat veel mensen zich moeten omscholen naar een nieuw beroep.

Bedrijven zullen ook snel moeten handelen met het omvormen van hun personeel wanneer de tijd zich voordoet. Wanneer je als bedrijf te laat reageert en vervolgens mensen met de kennis dient aan te nemen, zullen deze erg schaars zijn.

Loopt mijn baan gevaar?

De Universiteit van Oxford heeft onderzoek gedaan naar de banen die hoogstwaarschijnlijk zullen verdwijnen als gevolg van robotisering. Dit hangt met name af van de taken en werkzaamheden die bij dit beroep horen en hoe gemakkelijk deze uit te voeren zijn voor robots. De simpele voorbeelden zijn de apparaten die het gras voor je maaien of de drones die een pakketje bezorgen, maar op termijn is het niet ondenkbaar dat machines de administratie gaan bijhouden of controles uitvoeren bij documenten.

Belastingadviseur staat dan ook bovenaan het lijstje van banen die zullen verdwijnen door robotisering. Hierna volgen beroepen als telemarketeer, chauffeur van een bestelwagen, makelaar, secretaresse en brugwachter. Allemaal beroepen die nu nog door mensen worden ingevuld, maar op termijn geautomatiseerd kunnen worden.

Gelukkig zijn er ook nog voldoende banen die een robot niet zal kunnen vervangen, zoals fotograaf, verpleegkundige of internist. Daarnaast creëert de robotisering dus ook weer banen. Denk hierbij aan een drone-bestuurder, motion designer of big data specialist.

Omarm robotisering

De robotisering zal niet tegengehouden worden, dus het beste wat je als bedrijf en als werknemer kan doen is het omarmen. Investeer in het opdoen van nieuwe kennis of het opleiden van werknemers en wees op tijd met het implementeren van nieuwe innovaties. Zo loop je als bedrijf een stapje voor op de concurrentie en ben je als werknemer altijd aantrekkelijk voor nieuwe functies, zeker wanneer jouw huidige baan vervangen wordt.

Ben je nu op zoek naar een nieuwe baan? Op de website van Banenrijklimburg vind je de meeste vacatures in Limburg. Neem snel een kijkje via www.banenrijklimburg.nl en begin met solliciteren!

Heeft jouw bedrijf nog vacatures openstaan? Wij helpen je graag om deze functie in te vullen. Ga naar onze webshop of neem contact met ons op via 043-3560106 of [email protected]

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?