Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
24-05-2018

Laat jij je werk op je werk?


Word je 's avonds en in het weekend vaak geplaagd door gedachten over je werk? Kun je je werk moeilijk loslaten? Met deze tips laat je je werk op je werk, en kun je echt genieten van je vrije tijd.

Baken je werk duidelijk af
Veel stress ontstaat wanneer je een gebrek aan overzicht hebt. Je wilt van alles, er vliegen allerlei dingen door je hoofd. Je hebt het gevoel dat je nog ontzettend veel moet doen, maar je weet niet precies waar je moet beginnen.
Dit rusteloze gevoel kun je aanpakken door je werk duidelijk af te bakenen. Stel per dag drie simpele doelen voor jezelf. Werk niet met een eindeloze takenlijst maar houd het simpel en overzichtelijk.
Deze drie doelen vormen de ruggengraat van je dag. Je weet precies wat je te doen staat, en je weet wanneer je klaar bent. Dit helpt je je werk loslaten.

Werk vooral aan je belangrijke taken
Werk daarom vooral aan taken die belangrijk zijn. Taken die je dichter bij je doelen brengen, taken die écht verschil maken.

Laat je werkplek goed achter
Sommige mensen kunnen aan het einde van de werkdag rustig weglopen en zo hun werk helemaal loslaten. Als je hier meer moeite mee hebt, dan helpt het om je werkplek goed achter te laten.

Maak een kleine checklist voor jezelf met taken die je een gevoel van rust en controle geven, en voer deze taken uit voordat je naar huis gaat. Hieronder een voorbeeld van zo’n simpele checklist voor iemand die op kantoor werkt:

 1. Werk je mail weg.
 2. Ruim je werkplek op.
 3. Ruim het bureaublad van je computer op.
 4. Check je agenda en kijk of er dingen zijn die je moet voorbereiden of waar je op terug moet komen.
 5. Zorg dat alles administratief geregeld is.
 6. Maak een lijstje met je drie dagdoelen voor de volgende werkdag.

Maak een kleine checklist die past bij jouw werkzaamheden en voer hem dagelijks uit. Je zult merken dat een dergelijke routine je helpt een gevoel van controle te krijgen.
Dit gevoel van controle zorgt ervoor dat je je werk makkelijker achter je kunt laten. Je hebt niet langer het gevoel dat je je werk verlaat in een onoverzichtelijke chaos, en dat je maandag in een hoop ellende terecht komt. Je weet precies wat je te doen staat en je weet waar je aan toe bent.

Schrijf binnenkomende gedachten direct van je af
Merk je dat er in je vrije tijd allerlei taken en onrustige gedachten door je hoofd schieten? Pak die gedachten dan meteen bij de lurven en schrijf ze van je af.
Wanneer je je gedachten van je af schrijft weet je onderbewustzijn dat de gedachte veilig is, dat je het niet zult vergeten, en zal je met rust laten. Een goede aanpak is om het direct naar je werk email adres te mailen. Als je dan weer op je werk komt dan liggen al je hersenspinsels op je te wachten, en kun je er direct mee aan de slag.
Door goede ingevingen direct van je af te schrijven gun je jezelf mentale rust. Je kunt het idee loslaten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het verloren gaat, en daarna weer lekker genieten van je vrije tijd. 

Check je werk mail alleen op je werk. Installeer het niet op je telefoon als je je werk wilt loslaten.

Bron sochicken.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?