Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
22-06-2017

Laagopgeleiden moeten langer doorwerken dan hoogopgeleiden

Laagopgeleiden gaan ruim een jaar later met pensioen dan hoger opgeleiden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Werknemers met mbo, vmbo of alleen de basisschool gaan inmiddels gemiddeld op hun 65ste met pensioen. Werknemers met een hbo- of academische opleiding stoppen ruim een jaar eerder al met werken, enkele maanden voor hun 64e verjaardag, zeggen de onderzoekers.

Het verschil in werkelijke pensioenleeftijd tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus wordt steeds groter, is de conclusie van de onderzoekers. Dat komt voornamelijk door overheidsbeleid. De vut en het prepensioen zijn vanaf 2006 geleidelijk afgeschaft. Daar kwam vanaf 2013 de verhoging van de AOW-leeftijd bij. De versobering van het pensioenstelsel was noodzakelijk. Maar er ontstaat nu wel scheefgroei tussen laagopgeleiden enerzijds en hoogopgeleiden anderzijds, stellen de onderzoekers.
Wie eerder met pensioen wil moet vermogen opbouwen, en dat lukt veel laagopgeleiden niet.

Laagopgeleiden werken dus langer door, maar hebben over het algemeen fysiek zwaardere beroepen en hebben een lagere levensverwachting. Zij leven volgens het CBS gemiddeld 53 jaar in goede gezondheid, voor hogeropgeleiden is dat 72 jaar. In feite financieren de laagopgeleiden de hoogopgeleiden, want ze gebruiken minder uit de pensioenpot.

Bron : NOS

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?