Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-02-2017

KrapteberoepenMet het opleven van de economie ontstaan er steeds vaker vacatures waarvoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. UWV heeft in kaart gebracht welke beroepssegmenten kampen met moeilijk vervulbare vacatures.
De meeste knelpunten doen zich voor in de techniek en in de ict. Binnen de techniek gaat het om beroepen als onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektricien, loodgieter, ontwerper-constructeur en werkvoorbereider-calculator. Op ICT gebied betreft het onder andere programmeurs voor specifieke talen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars.

Ook in de bouw treden inmiddels knelpunten op. Door het aantrekken van de sector is er steeds meer vraag naar vakmensen, zoals metselaar en timmerman. Daarnaast zien we ook in de zorg meer krapteberoepen dan twee jaar geleden toen veel zorgorganisaties nog middenin grote reorganisatierondes zaten.

Ook in specifieke functies in het financieel-economische segment, het onderwijs, de transportsector, de horeca en de groenvoorziening ziet UWV een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel. Het gaat dan bijvoorbeeld om accountants, docenten exacte vakken, vrachtwagenchauffeurs, restaurantkoks en hoveniers.

Voor de meeste van de genoemde beroepssegmenten is het waarschijnlijk dat er ook de komende jaren krapte op zal treden. Met het doorzetten van de economische groei neemt het aantal vacatures toe. Bovendien gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om in deze vervangingsvraag te voorzien.

Bron UWV

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?