Krapte op de arbeidsmarkt zal nog een aantal jaar blijven!
Het zal nog wel enkele jaren duren voordat de krapte op de arbeidsmarkt langzaamaan verdwijnt. De reden? Arbeidsmarktdeskundigen (in gesprek met NU.nl) zijn van mening dat bedrijven nog altijd te hoge eisen stellen als ze personeel nodig hebben. Met name het gebrek aan bepaalde vaardigheden en een te hoge leeftijd zorgen ervoor dat beschikbare kandidaten lang moeten wachten op een nieuwe baan.
De vooroordelen zijn nog niet verdwenen
Hoe kijk jij naar iemand van 46 jaar die solliciteert? Jij ziet misschien wel kansen, maar er zijn veel bedrijven die direct denken; te oud, minder productief en waarschijnlijk fysieke en mentale problemen. Tenminste dat is wat hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, Ton Withagen, heeft gemerkt.
Ook Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV, sluit zich hier deels bij aan. Hij merkt inderdaad dat werkgevers nog altijd hoge eisen stellen aan kandidaten, maar dat ze wel bereid zijn om enkele voorwaarden te laten vallen als ze moeite hebben met de werving. Hij is van mening dat er wel een beweging zichtbaar is die positiever is voor ouderen die werk zoeken, maar de vlag kan nog zeker niet uit. Deze groep heeft het namelijk nog altijd heel moeilijk op de arbeidsmarkt.
In januari waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 354.000 werklozen in Nederland, 105.000 mensen uit deze groep zijn boven de 45 jaar. Tel hierbij het onbenut arbeidspotentieel (deeltijdwerkers, langdurig werklozen en mensen die niet meer op de arbeidsmarkt zijn) op en je komt uit op zo’n 1,2 miljoen mensen.
Veel sectoren (zoals de techniek, transport, ICT, horeca, detailhandel, zorg en bouw) zouden veel baat hebben bij mensen uit deze groep, aangezien zij kampen met een flink personeelstekort. In totaal stonden er eind december 387.000 vacatures open.
Werkgevers zijn nog veel te kieskeurig
Wilthagen vindt dat werkgevers vaak geen idee hebben welke vaardigheden mensen hebben die al langer op zoek zijn naar een nieuwe baan. Er is gewoonweg ook weinig bekend over deze groep, maar dit zou werkgevers minder snel moeten afschrikken. Ze zijn veel te kieskeurig en blijven maar zoeken naar die perfecte kandidaat. Daarvoor in de plaats moeten ze ook kunnen accepteren dat iemand nog enkele weken moet bijleren. Bijvoorbeeld middels een werk-leertraject.
Nederland is Europees kampioen deeltijdwerken
De krapte was er de afgelopen twee jaar ook al en dat blijft zo, aangezien ons land vergrijsd. Dan hebben we het ook nog niet eens over het feit dat we in Nederland Europees kampioen deeltijdwerken zijn. Volgens hoogleraar Wilthagen moeten we er dan ook zo snel mogelijk voor zorgen dat deze groep mensen meer uren gaan werken.
Werkgeversvereniging AWVN is het hier volledig mee eens. Zij pleitten dan ook voor dat werkgevers een goede regeling rond de kinderopvang en flexibele roosters hebben, zodat het aantrekkelijker wordt voor deeltijd werknemers om meer te gaan werken.
Heb jij ook moeite met het invullen van jouw vacatures? Plaats deze dan op Banenrijklimburg en bereik 60.000+ werkzoekenden in Limburg! Via onze Job Marketing campagnes kun je jouw vacature ook onder de aandacht brengen bij de mensen die al een baan hebben, maar open staan voor een nieuwe uitdaging. Start dus met werven!
Bron: NU.nl