Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
15-10-2021

Krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw hoogtepunt!

De arbeidsmarkt is de laatste jaren een flinke rollercoaster. Voor de coronacrisis was er al sprake van krapte door een tekort aan werkzoekenden ten opzichte van het aantal vacature. Het sluiten van vele sectoren door corona gaf de markt wat ruimte. Die tijd is echter weer voorbij, want de krapte is nu hoger dan ooit!

Meer vacatures, minder werkzoekenden

In het tweede kwartaal van 2021 steeg het aantal openstaande vacatures namelijk met 67% ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van het UWV. Wanneer je het vergelijkt met het eerste kwartaal van 2021, steeg het aantal vacatures met 34%. Dit laat zien dat de arbeidsmarkt het rustige herstel in kwartaal 1, nu harder heeft ingezet in kwartaal 2. Volgens de spanningsindicator van het UWV is de krapte op de arbeidsmarkt nu zelfs op een hoogtepunt, sinds ze in 2003 begonnen met de metingen.

Deze trend zien we zelf ook in onze eigen cijfers! Waar er vorig jaar in kwartaal 2 namelijk zo’n 458 vacatures binnenkwamen op onze website, zijn dit er in kwartaal 2 van dit jaar 1136 vacatures geplaatst. Een stijging van 148%! Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 is er een stijging te zien, want toen zijn er 885 vacatures geplaatst op Banenrijklimburg.

Beroepsgroepen die te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt

Er zijn vele verschillende beroepsgroepen en de spanning kan sterk verschillen. In het tweede kwartaal van dit jaar was er echter ook een belangrijke overeenkomst: alle beroepsgroepen kenden een toename in arbeidsmarktspanning ten opzichte van het eerste kwartaal. In totaal zijn er 67 beroepsgroepen die in grote of mindere mate te maken hadden/hebben met tekorten. Als werkzoekende heb je in deze sectoren dan ook een goede kans om direct aan een baan te komen, maar voor bedrijven is het een groot probleem om voor hun functies de juiste kandidaten te vinden.

De tekorten zie je met name terug in de technische en ICT beroepen. Technische banen als machinemonteurs, elektriciens, lassers en loodgieters zijn voor bedrijven erg lastig om in te vullen en dit geldt ook voor ICT-functies als software- en applicatieontwikkelaars, databank- en netwerkspecialisten en gebruiksondersteuning ICT. Verder is er ook een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, financieel specialisten, transportplanners en verpleegkundigen.

Is er dan overal een tekort aan werkzoekenden?

Er zijn ook nog beroepsgroepen met een ruime arbeidsmarkt, die per werkzoekende relatief weinig vacatures hebben openstaan. Door de toename van de spanning op de totale arbeidsmarkt waren dit er slechts 4: bibliothecarissen, reisbegeleiders, sportinstructeurs en buschauffeurs. Al deze beroepsgroepen hebben zwaar geleden onder Corona door de sluiting van bibliotheken en sportclubs en de beperkingen op reizen.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in deze of een andere sector? Op Banenrijklimburg vind je de vacature die het beste bij jou past!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?