Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
21-08-2020

Kom jij terug van vakantie uit een gebied met code oranjeWanneer een medewerker er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code oranje, weet hij dat van hem verwacht wordt dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. Omdat hij dit op voorhand weet, hiermee kan gesteld worden dat de medewerker willens en wetens de keus maakt om na de vakantie twee weken geen arbeid kunnen te verrichten. Deze medewerker heeft dus geen recht op loon wanneer hij geen arbeid kan verrichten tijdens een periode van thuisquarantaine.
Kan een medewerker vanuit huis werken? Dan kan er gewoon doorgewerkt worden en zal het loon moeten worden doorbetaald.

Mag de werkgever vastleggen dat, als de medewerker terugkomt uit een ‘oranje gebied’, hij twee weken verplicht in quarantaine moet?
Ja, dit mag om de gezondheid van je andere medewerkers te beschermen. Als werkgever ben je verplicht zorg te dragen voor een gezonde en veilige werkplek voor je werknemers. Dit heet ook wel de zorgplicht.

Moet de werkgever in dat geval twee weken loon doorbetalen?
Alleen als de medewerker vanuit huis kan werken, anders niet.

Mag de werkgever vragen of een medewerker naar een gebied met code oranje of rood is geweest?
Ja, ondanks dat het antwoord een negatief gevolg kan hebben voor de medewerker. Dat mag omdat je een zorgplicht hebt naar al je medewerkers toe.

En wat nu als een werknemer afreist naar een land met code geel, maar dat land tijdens de vakantie van kleur verschiet naar oranje. Heeft de werknemer dan recht op loon tijdens de thuisquarantaine na terugkeer?
Ja, in dat geval heeft de werknemer (ook als hij niet kan thuis werken) waarschijnlijk toch recht op loon. De werknemer kon namelijk op het moment van afreizen niet weten dat hij na terugkeer in thuisquarantaine zou moeten en dus niet naar het werk kan komen. Het dan niet kunnen werken komt dan niet voor zijn rekening en risico.

Bron HR navigator

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?