Jongeren vangen pieken op in landbouw en horeca
Seizoenspieken in de horeca en in de landbouw worden voornamelijk opgevangen door jonge werknemers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. In beide bedrijfstakken werken relatief veel mensen uit deze leeftijdsgroep. Dit meldt CBS.
In de horeca en de landbouw zijn de seizoensverschillen in werkgelegenheid het best zichtbaar
In de land- en tuinbouw lag tussen 2006 en 2016 het aantal banen in de zomer gemiddeld 30 procent hoger dan in de winter.
Land- en tuinbouw
Zo vertoont het aantal werknemersbanen in de land- en tuinbouw een heel regelmatig patroon. Tussen 2006 en 2016 lag dat aantal in de zomer gemiddeld 30 procent hoger dan in de winter.
Een derde van het aantal werknemersbanen in deze bedrijfstak wordt bezet door 15- tot 25-jarigen.
Horeca
In de horeca is de schommeling tussen de pieken en dalen verhoudingsgewijs kleiner dan in de landbouw.
Tussen 2006 en 2016 waren er in de zomer gemiddeld 10 procent meer werknemersbanen dan in de winter.
Net als in de landbouw geldt in deze bedrijfstak dat de jongste werknemers (15 tot 25 jaar) het meest te maken hebben met seizoensinvloeden.
Bron : CBS