Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
09-11-2021

Is een vierdaagse werkweek de toekomst?

Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen bij bedrijven om duurzamer met personeel om te gaan: de vierdaagse werkweek. Het is een succesvolle formule in IJsland en in diverse landen lopen al proeven om dit ook te implementeren. Maar hoe komt het dat we in één dag minder werk, toch minimaal hetzelfde kunnen presteren en wat zijn de extra voordelen? En waarom wordt het in Nederland nog niet zo opgepakt?

In IJsland de normaalste zaak van de wereld

Wanneer je in IJsland werkt is de kans groot dat je een dag langer weekend kan vieren. Hier werkt namelijk 86% van de IJslanders vier dagen in de week of heeft hier de mogelijkheid toe, zonder dat ze hierbij salaris hebben moeten inleveren. Tussen 2015 en 2019 heeft de overheid en gemeenteraad van hoofdstad Reykjavik geëxperimenteerd met de vierdaagse werkweek onder 2.500 inwoners. Hieruit bleek dat de productiviteit op hetzelfde niveau bleef en in sommige gevallen zelfs toenam!

Ook in Japan heeft er al een experiment plaatsgevonden door softwarebedrijf Microsoft en dit gaf opvallende resultaten. Zo werden er 58% minder documenten uitgeprint, daalde het stroomgebruik met 23% en toch steeg de productiviteit met maar liefst 40%! Ook liet 92% van de werknemers na afloop weten blij te zijn met deze werkwijze. Conclusie volgens Microsoft: werknemers die minder uren maken gaan slimmer werken.

Hoe kan de productiviteit nou toenemen met minder tijd?

De verbeterde werk-privé balans geeft het welzijn van werknemers een flinke boost en dit resulteert in minder verzuim. Waar een burn-out in deze tijd bijna normaal aan het worden is, brengt een extra vrije dag die extra rust en ruimte om stress te voorkomen. In IJsland zag men dan ook een flinke afname in de hoeveelheid stress dat personeel ervaart en het aantal burn-outs daalde ook drastisch.

Werken met minder stress zorgt ook voor meer productiviteit en concentratie op de taken die belangrijk zijn. Een gelukkig persoon, is namelijk een gemotiveerd persoon! Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian probeerde de vierdaagse werkweek en merkte op dat het personeel creatiever, productiever, vaker op tijd en gelukkiger was. Werknemers realiseren zich dat er minder beschikbare tijd is om taken af te krijgen en werken dus ook harder door in de tijd die ze hebben. Zo worden ook de minst productieve periodes van de werkdag (bijvoorbeeld het laatste uur) optimaal benut. Daarnaast krijgen ze meer vrije tijd en dus de kans om zich, naast hun werk, persoonlijk te ontwikkelen en nieuwe skills te leren.

Allemaal beginnen met een vierdaagse werkweek dus… toch?

Er zijn ook gevallen waarin een vierdaagse werkweek minder goed uitpakt. Zo moesten verpleeghuizen in Göteborg het experiment met een kortere werkweek stopzetten, omdat er te veel extra mensen moesten worden aangenomen en de kosten dus te hoog opliepen. Deze werden niet voldoende gecompenseerd door de diverse opbrengsten en de extra voordelen voor het personeel. Banen waar op ieder moment iemand voor nodig is (zoals bijvoorbeeld verpleegsters, bewakers, receptionisten, etc.), zullen altijd extra personeel nodig hebben als er overgegaan wordt op een kortere werkweek.

Is een vierdaagse werkweek de enige manier?

In het verleden zijn er al vaker suggesties gedaan om werkdruk onder werknemers te verminderen. Zo wordt er in de Scandinavische landen al langer gewerkt met kortere werkdagen. Het servicecentrum van Toyota in Zweden was in 2003 een van de eerste bedrijven die een verkorte werkdag invoerden. Dit resulteerde niet alleen in productievere, gezondere en blije werknemers, maar ook de winst nam toe! In Finland pleitte de regering in 2019 zelfs voor werkweek met vier dagen en 6 uur werken per dag. Het verkorten van de werkdag is sowieso een veel voorkomende oplossing, aangezien 8 uur concentreren op het werk veel vraagt van een werknemer.

Waarom leeft de vierdaagse werkweek nog niet zo in Nederland?

Het concept is in Nederland nog niet zo populair dan in het noorden van Europa. Nederlandse werkgevers vrezen vooralsnog voor productiviteitsverlies en zijn daarom terughoudend met het invoeren van een kortere werkweek. Vakbond CNV noemt het dan ook ‘een proces van jaren waar we in stapjes naartoe moeten werken’, maar de roep wordt steeds groter. Zo waren er ook eerst twijfels over de productiviteit van thuiswerken en de afgelopen twee jaar heeft laten zien dat dit ook goed werkt.

Wil dit zeggen dat het concept in Nederland totaal niet voorkomt? Wel degelijk! Zo werkt The Inn Company in Sittard al jaren met een 32-urige werkweek en een fulltime salaris. Daarnaast zijn er met name marketingbureaus en diverse online bedrijven die al gebruik maken van een kortere werkweek.

Met de steeds groter wordende belangstelling voor de duurzaamheid van werknemers, ligt het dus voor de hand dat de kortere werkweek in de komende jaren steeds meer zal voorkomen. De resultaten laten zien dat het positief kan uitpakken, maar je zal als bedrijf een goed overwogen keuze moeten maken of dit ook voor jou zo kan zijn. Wil je een vacature plaatsen om een vierdaagse werkweek mogelijk te maken voor jouw collega's? Ga dan naar Banenrijklimburg en bereik de beste kandidaten met jouw vacature!

Wil je als werknemer niet wachten tot jouw bedrijf overgaat op een vierdaagse werkweek? Op Banenrijklimburg vind je genoeg vacatures voor functies in Limburg met minder dan 40 uur per week, dus neem snel een kijkje!

Ben je benieuwd naar andere arbeidsmarkt trends en ontwikkelingen? Of wil je tips over het invullen van jouw vacatures? Lees dan vooral ook onze andere blogs op de website!

Bron: Business Insider, WijLimburg, TrendsinHR, Het Parool, RVDB

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?