Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
31-03-2022

Hybride werken is een blijvertje!

We mogen weer naar kantoor, maar toch zie je nog altijd dat veel kantoorpanden niet geheel gevuld zijn. Zo zijn er genoeg mensen die thuiswerken helemaal niet erg vinden, maar er zijn ook anderen die juist weer zo snel mogelijk op locatie willen werken. Daarom zie je dat veel bedrijven nu kiezen voor een tussenweg: hybride werken. Twee dagen op kantoor, drie dagen thuis of andersom. Het lijkt erop dat het hybride werken een blijvertje is, maar is dit wel een goede ontwikkeling?

Het idee achter hybride werken is eigenlijk dat werknemers de voordelen van thuiswerken kunnen combineren met de voordelen van het werken op kantoor. Zo ervaren werknemers thuis dat ze een betere werk-privé balans kunnen organiseren. Je hebt meer vrijheid om werk naar eigen inzicht in te delen en er meer ruimte om tussendoor even andere (huishoudelijke) taken op te pakken, zoals de kinderen halen of naar de supermarkt gaan.

Daarnaast bleek tijdens de coronapandemie dat thuiswerken voor betere teamprestaties zorgt. Zo kunnen werknemers beter en ongestoord werken en dit levert betere resultaten op. Niet alleen werknemers halen er voordeel uit, want ook het milieu profiteert ervan. Zo is er minder CO2-uitstoot doordat er minder auto’s op de weg zijn.

Fijn werken staat voorop

Het is echter een feit dat hybride werken toch niet bij iedereen goed past. Daarnaast is de sector waarin je werkt ook heel belangrijk, aangezien het in sommige sectoren nou eenmaal moeilijk thuiswerken is. Ook jouw takenpakket en de mate van samenwerking die je met collega’s hebt, spelen mee. Dit maakt hybride werken een ingewikkelde puzzel voor zowel werknemer als de werkgever.

Nu zou je als werkgever snel kunnen zeggen dat je geen zin hebt om je over deze lastige puzzel te buigen, maar het gaat hier niet over de keuze uit of thuis werken. Het gaat erom wat voor de medewerkers de fijnste manier van werken is. Zeker wanneer je de overstap maakt naar hybride werken, is het belangrijk om te luisteren naar je werknemers wat voor hen fijn werkt. Hebben ze de dagen op kantoor gemist? Zo ja, waarom? Kunnen ze zich daar beter concentreren of hebben ze het sociale contact gemist? Zijn er momenten waarop ze het kantoorwerk totaal niet gemist hebben?

Door dit soort vragen te stellen, kom je erachter wat voor de werknemer het fijnste werkt. Hybride werken moet namelijk niet een belemmering worden, het moet juist een vooruitgang zijn.

Opletten voor de valkuilen

Het zowel thuis als op kantoor werken heeft zeker zijn voordelen, maar er zijn ook obstakels. Toen iedereen van de ene op de andere dag moest gaan thuiswerken aan het begin van de coronapandemie, hebben velen dit al ondervonden. Zo waren mensen bij vlagen onderprikkelt en de technologie liet zo af en toe ook wel eens steken vallen.

Gelukkig is het technische gedeelte sinds toen al een stuk beter geworden met betere beeldkwaliteit, geluid en verbinding. Toch is het bijwonen van een meeting in ‘real-life’ nog steeds fijner. Je komt er tijdens een meeting bijvoorbeeld amper tussen, wanneer een thuis zit en de andere collega’s op kantoor bij elkaar zijn.

Ook op sociaal vlak is naar kantoor gaan toch wel beter. In het begin van de coronapandemie was het nog fijn om lekker rustig thuis te kunnen werken, maar na verloop van tijd ben je toch wel toe aan een beetje sociaal contact.

Kortom: als werkgever moet je goed inschatten wat voor jouw werknemers het beste werkt. De een werkt liever meer thuis en de ander komt graag weer meer op kantoor. Je kan het dus als beste per werknemer bekijken.

Ben jij op zoek naar extra personeel of misschien wel personeel dat graag hybride aan de slag gaat? Plaats dan jouw vacature op Banenrijklimburg en vind de ideale kandidaat in Limburg!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?