Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
27-03-2020

Hoe zorg je voor het op afstand werven van personeel

Hoe zorg je voor het op afstand werven van personeel?

Nu we, wanneer dat kan, allemaal thuiswerken vraag je je af hoe je nog nieuw personeel kan werven. Natuurlijk hebben jullie normaal een sollicitatieprocedure. Maar hoe moet dat nu wanneer je op afstand moet werken? Lees hier onze tips:

De voorbereiding

Zoals altijd is de voorbereiding belangrijk. Ook als je een gesprek op afstand hebt. Wat zijn de opvallende dingen? Positief of juist negatief? Zorg er voor dat je alle vragen opschrijft of notities hebt van het vorige gesprek om op verder te gaan.
Zorg er ook voor dat als je het gesprek met een collega voert jullie een duidelijke rolverdeling hebben en test natuurlijk van te voren of alle technologie goed werkt.

De ontmoeting

De eerste ontmoeting is natuurlijk anders dan gebruikelijk. Normaal is het vaak voor de kandidaat al spannend maar nu je elkaar niet fysiek kan zien maakt dit het nog wat spannender. Zorg dan ook voor een goede sfeer en een ijsbreker. Stel iemand op zijn gemak of begin met vragen hoe het gaat & het werken op afstand de persoon af gaat. Het doel van zowel jou als de kandidaat is om een goed en reëel beeld te krijgen en spanning helpt daar niet bij.

Persoonlijk contact

Telefonisch, of via video bellen is het lastiger om persoonlijk contact te maken. Maak het gesprek dan ook vooral persoonlijk. Dit kan door net als bij de ontmoeting wat over jouzelf en je huidige werkzaamheden te vertellen, je werkplek te laten zien en de kandidaat uit te nodigen om dit ook te doen. Hierdoor is het makkelijker om te kijken of de juiste match er is.

Gebruik hulpmiddelen

Door het gebruikt van de juiste hulpmiddelen kun je in een korte tijd er toch voor zorgen dat het gesprek goed kan verlopen. Denk aan een planning van het team of over de werkzaamheden, een organogram van het bedrijf of een team agenda van de afdeling. Deze kun je laten zien en bespreken via het delen van je scherm met de kandidaat. Eventueel is zelfs een virtuele tour met 360 graden foto’s een optie om het bedrijf te laten zien. Alles om in een zo kort mogelijke tijd op afstand een zo duidelijk mogelijk beeld te geven.

Bespreek jouw organisatie

Het lijkt misschien niet logisch maar juist nu is het belangrijk om de organisatie en de organisatiecultuur te bespreken. Waarin verschilt jouw bedrijf ten opzichten van anderen? Hoe gaan jullie nu om met de huidige situatie en als er zoals nu meer hectiek is en meer druk op de ketel waar vallen jullie dan op terug? Vertel kort de zaken die jouw employer brand versterken, de unieke (kern)waarden van het bedrijf. En organiseren jullie nu een online VrijMiBo (Vrijdag middag borrel) laat dat dan vooral ook weten!

Blijf bij je normale sollicitatieprocedure

Het blijft natuurlijk een sollicitatie gesprek, dus zorg er voor dat je nog steeds op zoek gaat naar de juiste match. Zowel op persoonlijkheid als op competenties. Vraag door, en spreek vooral over naar waar een kandidaat op zoek naar is. Zo zorg je er voor dat je ook nu stappen kunt zetten in je werving.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?