Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
20-09-2019

Hoe selecteer je de juiste kandidaat

Of er nu veel of weinig sollicitaties binnenkomen, je moet ze allemaal doornemen om de beste kandidaten eruit te halen. Hoe pak je dat aan, waar let je op en hoe voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt of veel te veel kandidaten op gesprek uitnodigt?

 1. Wacht tot de sluitingsdatum
  Als het goed is heb je duidelijk gecommuniceerd tot wanneer geïnteresseerden kunnen solliciteren. Begin bij de eerste sollicitatie die je binnenkrijgt niet meteen met selecteren. Wacht de sluitingsdatum af en kies dan een vast moment om de sollicitaties af te handelen. Zo kun je de kandidaten beter onderling met elkaar vergelijken. Wel kun je tussentijds globaal de sollicitaties bekijken om zo te peilen of ze een beetje passen bij de functie en jouw verwachtingen. Als ze erg afwijken, kan het nodig zijn de vacaturetekst tussentijds aan te passen.

 2. Verzamel alle sollicitaties
  Om te voorkomen dat je sollicitatie"s kwijtraakt, is het belangrijk dat je ze allemaal in dezelfde map bewaart. Kijk op de dag van de sluitingstermijn even goed in je mailbox.
  Maak je gebruik van een online sollicitatieformulier? Vergeet dan niet om ook daar te controleren of je alle binnengekomen reacties hebt verzameld.
  Open sollicitaties en kandidaten die bij eerdere vacatures zijn afgewezen en interessant zijn voor deze functie, neem je ook mee in de sollicitatieprocedure.

 3. Beoordeel de sollicitaties met meerdere mensen
  Een sparringpartner bij de selectieprocedure helpt je om een heldere keuze te maken. Beoordeel de sollicitatiebrieven daarom bij voorkeur met iemand anders uit het bedrijf. Maak heldere afspraken over de criteria waar jullie op beoordelen. Spreek bijvoorbeeld af om plussen en minnen te gebruiken.

 4. Verdeel de beoordeling in vier stappen
  Begin niet direct uitgebreid iedere sollicitatiebrief en ieder cv te bestuderen. Bouw de selectie als volgt op:

  Stap 1. Kijk naar motivatie 
  Je scant de sollicitatiebrief zonder heel diep in te gaan op de details. Uit spelling en taalgebruik kun je veel aflezen. Bij die eerste indruk is ook de motivatie van de kandidaat belangrijk.

  Stap 2. Leg de cv’s naast een shortlist met eisen
  Selectieronde twee is voornamelijk op feiten gericht. Neem het functieprofiel erbij en leg de cv's ernaast. Bepaal of de sollicitanten aan de minimale eisen voldoen. Kandidaten die buiten de boot vallen, leg je op de stapel met afvallers.

  Stap 3. Lees de sollicitatiebrief aandachtig door
  Bij het beoordelen van de sollicitatiebrief is het belangrijk om welke functie het gaat. Voor een creatieve functie zijn standaardzinnen taboe. Gaat het om een vacature waarbij foutloos schrijven belangrijk is, let dan vooral op spelling en grammatica.

  Stap 4. Bekijk de cv’s zorgvuldig
  Voor de definitieve selectie van de kandidaten bekijk je de cv's zorgvuldig. Wat kun je opmaken uit het arbeidsverleden van de kandidaat? Hoeveel ervaring heeft hij? Heeft de kandidaat lang voor dezelfde werkgever gewerkt of hopt hij van job naar job?

 5. Rangschik de uitkomst
  Als je deze stappen hebt doorlopen, verdeel je de kandidaten in de volgende groepen:

  Afwijzingen: Daar stop je de sollicitatiebrieven in van kandidaten die niet in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek.
  Kandidaten afwijzen. Voor het imago van je bedrijf is het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. De mensen die zijn komen solliciteren hebben hier energie en moeite ingestoken en het zal ze zeer dwars zitten wanneer je niks meer van je laat horen. Bedenk of je de afwijzing schriftelijk of mondeling doet. Zorg ervoor dat je met goede redenen kunt komen tijdens de afwijzing. Het kan voorkomen dat je een kandidaat niet geschikt vindt voor de vacature die je nu hebt, maar dat je wel denkt dat hij of zij voor toekomstige vacatures geschikt is. Vraag dan of je de gegevens van de kandidaat mag bewaren.

  Twijfelgevallen: Dat zijn de kandidaten waar je nog over twijfelt. Vaak kun je daar pas een goed oordeel over vellen als je alle sollicitatiebrieven nogmaals hebt gelezen.

  Geschikte kandidaten: In die map komen de sollicitatiebrieven en cv’s van kandidaten die eruit springen. Deze mensen wil je zeker uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Blijf wel kritisch. Wordt deze stapel te hoog, dan moet je scherper beoordelen.
  Aanhouden: Dit zijn de kandidaten die niet geschikt zijn voor deze specifieke functie, maar misschien wel voor een toekomstige vacature.

  Let op dat je bij de selectie van personeel niet alleen op je onderbuikgevoel afgaat. Maak bijvoorbeeld gebruik van een assessment om personeel objectief te oordelen.

Bron : ondernemen met personeel

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?