Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
25-01-2022

Hoe schrijf je een goede profielschets voor je cv of je LinkedIn?

Laatst attendeerde iemand mij erop dat je cv vroeger bestond uit een simpel A4-tje met daarop je werkgevers en je opleidingen. Tegenwoordig is het maken van een goed cv bijna vermeldenswaardig op datzelfde cv.

Het is inderdaad zo dat de kwaliteit van de cv’s in rap tempo omhoog gaat. Grafisch is er steeds meer mogelijk waardoor je bijna niet meer weg komt met een saaie zwart witte opmaak. Ook de persoonlijke sectie die nog niet zo lang geleden als randzaak werd afgedaan krijgt steeds meer draagvlak. Sollicitanten hebben door dat ze kunnen opvallen door persoonlijkheid te tonen. En doordat steeds meer mensen dit doen stijgt die lat van het cv.

Noem het inflatie van het solliciteren. Zorg ervoor dat je koopkracht als sollicitant meestijgt.

Dat doe je onder andere door een krachtige profielschets te schrijven. Met de nadruk op krachtige. Het tegenovergestelde van krachtige is namelijk niet een foute profielschets, maar een nietszeggende.

Zullen we beginnen met een voorbeeld van dat laatste?

“Ik ben een hardwerkende enthousiaste duizendpoot, met oog voor mens en organisatie. Ik ben flexibel, creatief en een echte doorzetter. Ik ben zakelijk ingesteld, maar houd ook van een grapje op zijn tijd.”

Als je dit leest krijg je dan een goed beeld van iemand? Ik niet. Het is doorzeefd met clichés en holle frasen. Iedereen zal zich in meer of mindere mate herkennen in bovenstaande omschrijving. Of ben jij toevallig die luie, egoistische werknemer die snel opgeeft en een broertje dood heeft aan humor?

Het doel van een profielschets is namelijk om een authentiek beeld van jezelf te schetsen en mogelijk een glimlach op het gezicht van de lezer toveren. Dat doe je bijvoorbeeld als volgt:

“Stil zitten en de hele dag met een taak bezig zijn is niks voor mij. Ik krijg juist energie als ik meerdere taken en klussen tegelijk uitvoer. Collega’s vragen daarom snel om mijn hulp omdat ze weten dat ik er veel voldoening uit haal als ik iets kan oplossen. Daarom word ik ook gekscherend de Leonardo da Vinci genoemd van de werkvloer. Wat een vreemde vergelijking is, want Leonardo kon helemaal niet zo goed overweg met Excel als ik.”

Als ik mijn werk goed gedaan heb dan is de kans groot dat je nu een beter beeld hebt op basis van bovenstaande profielschets. Dat komt door drie dingen.

1. Het is beschrijvend waardoor je meer gevoel krijgt bij de persoon.
2. Je demonstreert een aantal kwaliteiten zoals creativiteit en humor, in plaats van ze droog op te sommen.
3. Het is persoonlijk en authentiek omdat het alleen op jou van toepassing is.

De werkvloer heeft al genoeg spinnen in het web en gemotiveerde teamplayers. Zorg dat je opvalt juist door gewoon jezelf te laten zien.


Jesse Geul l de sollicitatie-expert | 21 Jobs

"Jesse Geul is recruiter by day en ondernemer by night. Met zijn bedrijf 21 Jobs helpt hij ambitieuze sollicitanten het maximale uit hun carrière te halen."

www.21jobs.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?