Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-10-2018

Hoe overleef je je eerste werkdag.


Je eerste werkdag is altijd spannend. Je ontmoet je nieuwe collega’s. En waarschijnlijk spoelt er een golf aan informatie over je heen tijdens die eerste dag.

Hier tien tips waarmee je vol zelfvertrouwen bij je nieuwe baan begint. Kom niet te laat
Klinkt als een inkoppertje en dat is het ook, maar echt, zorg dat je op tijd bent. Stap wat eerder op de fiets of in de auto, of neem een bus of trein eerder dan je zou moeten hebben. Er kan altijd iets gebeuren onderweg en te laat komen op je eerste dag is het laatste wat je moet willen.

 1. Stel je netjes voor
  Op je eerste dag ga je waarschijnlijk alleen maar nieuwe gezichten zien, en hoewel je al die nieuwe namen toch niet gaat onthouden, is het wel zo netjes om je aan iedereen voor te stellen. Misschien weet jij niet meer wie iedereen is na je voorstelronde, je nieuwe collega’s weten in ieder geval wel wie jij bent.
 2. Stel vragen
  Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk te weten komt op je eerste dag. Wat moet je precies doen? Hoe werkt de printer? Waar haal je koffie? Hoe lang heb je pauze? Bij wie moet je je ziekmelden? Vragen, vragen, vragen. Niet alleen kom jij zo alles te weten, ook zullen je collega’s je zien als geïnteresseerd en betrokken.
 3. Maak notities
  Neem een schrijfblok mee op je eerste dag en maak notities. Je krijgt op zo’n eerste dag vaak ontzettend veel informatie en indrukken, het is logisch dat je niet alles kunt onthouden. Schrijf de belangrijkste dingen op, zodat je die makkelijk terug kunt vinden op een later moment.
 4. Ga mee lunchen
  Sluit je aan bij je collega’s en ga met hen samen lunchen. Tijdens de lunchpauze heb je de tijd om elkaar beter te leren kennen en kunnen jullie het over andere dingen hebben dan werk.
 5. Haal een rondje koffie
  Niet alleen goed voor jezelf om even in beweging te zijn, maar ook goed om jezelf te laten zien aan je nieuwe collega’s. Haal een rondje koffie voor ze, dat zullen ze op prijs stellen. Zo laat je zien dat je attent bent en open staat voor je collega’s.
 6. Wacht niet af
  Heb je even niks te doen, of weet je nog niet zo goed wat je moet doen? Ga dan niet zitten wachten tot je collega’s of leidinggevende je een taak geven, maar vraag wat je kunt doen. Zo toon je initiatief en voorkom je bovendien dat je je gaat vervelen.
 7. Laat je telefoon liggen
  Natuurlijk hoef je echt niet de hele dag je telefoon in je zak te laten zitten, maar zorg er wel voor dat je je eerste dag niet te veel met je telefoon bezig bent. Het kan zijn dat je een verkeerde indruk wekt als je te vaak je meldingen checkt op je telefoon.
 8. Klaag niet
  Was je vorige baas een zak hooi? Kreeg je te weinig salaris? Waren je werkzaamheden saai? Was de koffie niet te drinken? Allemaal heel vervelend en logisch dat je bent weggegaan, maar pas op met wat je zegt. Als je te veel klaagt kom je al snel over als een zeurkous en het is gewoonweg niet netjes om zo negatief te zijn over je vorige werkgever.
 9. Op tijd naar huis
  Je eerste dag hoef je niet direct over te werken. Juist niet, zo’n eerste dag is ontzettend vermoeiend met al die nieuwe indrukken. Kijk een beetje om je heen en zie wat anderen doen. Als het ook daadwerkelijk ‘einde werkdag’ is, overleg je met je leidinggevende of je kunt gaan en vraag je hoe laat je er de volgende dag weer moet zijn. Naar huis, lekker ontspannen en alle indrukken rustig verwerken.

  Succes met je eerste werkdag!
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?