Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-06-2021

Hoe kun jij de warmte op kantoor bestrijden en het draaglijk houden tijdens het werkWanneer de temperaturen oplopen en het kwik naar de hogere getallen schiet, dan weet iedereen dat de warme kantoordagen eraan komen. Het ene bedrijfspand is hypermodern en voorzien van ‘Climate Control’ en op het andere bedrijfspand worden de ventilatoren uit de berging gehaald of is zelfs daar gebrek aan. Hoe er binnen jouw kantoor dan ook wordt omgegaan met de hitte, in deze periode zijn een aantal tips voor (extra) verkoeling altijd van harte welkom. Om deze reden hebben wij dan ook acht tips opgesteld die jou helpen productief te blijven op de warme kantoordagen. Het is immers zo dat, hoe warmer het wordt, hoe minder productief jijzelf zal worden. Doe daarom jouw voordeel met onderstaande tips:

 1. Drink meer water, zo wordt het extra vochtverlies gecompenseerd. Overweeg eventueel de aanschaf van een waterkoeler, dan blijft het water ook lekker verfrissend.
 2. Was regelmatig je handen en doe dat dan met koud water. Laat de straal water even over je polsen stromen, in jouw polsen zijn de slagaders het dichtst aan de oppervlakte van jouw huid. Hierdoor koel je het snelste af. Jouw voeten, en hals hebben dit voordeel ook. De kans op natte kleding is hierbij alleen wel wat groter, niet handig als jij zo moet vergaderen.
 3. Heroverweeg jouw voeding. Als jij normaal misschien veel proteïnerijke producten eet, dan is het tijdens een warme dag misschien beter om over te gaan op groenten en fruit. Proteïne zorgt ervoor dat jij het nog warmer zal krijgen, proteïne stimuleert namelijk het metabolisme. Pikant eten zorgt er op zijn beurt voor dat je meer zweet en dus sneller zal afkoelen.
 4. Zet overbodige apparatuur en verlichting uit. Apparatuur is vaak een bron van warmte, wanneer de apparaten niet direct nodig zijn, kies er dan voor om deze uit te zetten. Zo zorg jij ervoor dat er in ieder geval geen extra warmte wordt gecreëerd op jouw kantoor.
 5. Houd rekening met de kleding die je draagt. Kleding en dan vooral de stof waarvan de kleding is gemaakt is van essentieel belang als het gaat om het laten ademen van de huid. Kies voor lichte en ademende stoffen die lekker losjes zitten. Denk hierbij aan katoen of linnen en kies dan het liefst voor lichte kleuren. Met laagjes kun je daarnaast gedurende de dag zelf kiezen wat je draagt.
 6. Ga een luchtje scheppen in de pauze. Blijf vooral niet de hele dag binnen zitten. Al is jouw kantoorpand volledig voorzien van airco en is het best lekker fris, neem dan alsnog een pauze met frisse lucht. Het zuurstofgehalte in de buitenlucht is immers altijd hoger en zorgt ervoor dat jouw hersens actief en productief blijven.
 7. Overweeg om een tropenrooster. Geef medewerkers de mogelijkheid om eerder te beginnen met werken. Zo werken medewerkers in de ochtend in een koelere omgeving en kunnen medewerkers na het werk eerder naar huis om nog even van de zon te genieten. Start ook altijd met de zwaarste inspanningen in de ochtend, dan ben jij het productiefst.
 8. Vergeet de planten niet! Jij bent tot slot niet de enige op kantoor die het warm heeft. Planten hebben op warme dag ook behoefte aan extra water. Dit hoeven natuurlijk geen liters per dag te zijn, maar wat extra aandacht kan geen kwaad. Hier krijg jij namelijk ook iets voor terug. Planten dragen bij aan de luchtkwaliteit.

Nederland kent tot slot geen verplichtingen, maar wel algemene regels (richtlijnen) voor kantoren als het gaat om de maximale temperaturen. Voor werken in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Het gaat hier om een indicatie en dus niet om wettelijke grenswaarden.

 • In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C.
 • Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen
 • Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C
 • Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
 • Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.

Vergeet tot slot niet te genieten van de zon als jouw werkdag erop zit!

Bronnen:
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/warmte/vraag-en-antwoord/wat-is-te-warm
https://www.kantoorartikelen.nl/blog/Overleef-de-warmte-op-kantoor-met-deze-5-tipsTerug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?