Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
29-10-2021

Hoe is het sollicitatieproces veranderd in de afgelopen 5 jaar?

De manier waarop we solliciteren is aan allerlei veranderingen onderhevig. Waar er lang geleden nog gesolliciteerd werd met een papieren curriculum vitae en sollicitatiebrief, zitten we nu in een tijdperk van digitaal solliciteren. Wat hetzelfde is gebleven, is het gebruik van een cv. Als je al een tijdje niet meer hebt gesolliciteerd, biedt een cv sjabloon een fijne houvast. Daarnaast wordt een cv maken een stuk eenvoudiger met de juiste tips.

Investeer in jezelf

De arbeidsmarkt blijft continu in beweging. Zo zijn veel werkzaamheden de afgelopen jaren gedigitaliseerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een mismatch is ontstaan tussen vraag en aanbod. De focus komt in dit nieuwe sollicitatietijdperk meer te liggen op vaardigheden en expertise in plaats van op behaalde diploma’s. Daarom is het belangrijk dat jouw skills en talenten goed naar voren komen op je cv. Zet ze flink in de kijker om een potentiële werkgever te overtuigen van jouw kennis en kunde.

Voordat je nieuw verworven vaardigheden op je cv kunt zetten, moet je eerst in jezelf investeren. Laat zien dat je je vakgebied goed kent, leer jezelf nieuwe vaardigheid aan door cursussen of workshops te volgen en lees vakliteratuur. Je scoort er pluspunten mee en je vergroot je baankans.

Controleer je online aanwezigheid

Van traditioneel naar modern: mede door de invloed van sociale media is het sollicitatieproces sneller dan ooit tevoren. Voordat werkgevers een uitnodiging versturen naar potentiële kandidaten, wordt eerst het internet afgespeurd naar achtergrondinformatie. Hierbij is het essentieel dat er geen gekke foto’s, video’s of misplaatste uitspraken te vinden zijn online. Zorg er voor dat je jezelf googelt en kijk goed welke informatie mensen buiten je vriendenkring kunnen bekijken op social media-platformen als Facebook en Instagram. Scherm alles af waarvan je niet wilt dat een toekomstige baas het kan bekijken.

Profieltekst op je cv

Zelfs zonder brief moet jouw cv de lezer enthousiast maken. Het komt meer en meer voor dat er niet om een sollicitatiebrief gevraagd wordt maar om een korte motivatie. Mocht je dit onderdeel nog niet op je cv gezet hebben, dan is het nu de hoogste tijd. In de profieltekst die je bovenaan je cv plaatst, net onder je contactgegevens, licht je namelijk al een tipje van de sluier op. Het is je zogezegde elevator pitch. Een krachtige en bovenal korte tekst waarin je jezelf voorstelt, laat weten wat je kunt, wat je zoekt en wat je ambities zijn. Dit zorgt ervoor dat jouw cv op zichzelf staat en dat je ook zonder brief een goede eerste indruk maakt.

Digitaal netwerken

Wat misschien een paar jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, is nu een volwassen manier van het zoeken naar een baan: online netwerken. Uiteraard is er een reden waarom dit netwerken zo belangrijk is. De meeste banen komen namelijk nooit online te staan bij een vacaturebank. Er zijn tig vacatures die worden vervuld zonder dat ze gepubliceerd worden. Juist dit fenomeen gebeurt door iemand te kennen die weer iemand kent. Des te meer reden om te investeren in relaties en een goed netwerk. LinkedIn is hiervoor het platform bij uitstek. Sta er met de volgende insteek in: “Wat kan ik voor een ander betekenen?” Dat is namelijk precies waar netwerken om draait.

Sollicitatiegesprek via video

Niet alleen vanwege de technologische voortgang, maar ook vanwege de pandemie is het voeren van een sollicitatiegesprek per video normaal geworden. Dit communicatiemiddel wordt niet alleen ingezet bij een sollicitatiegesprek maar ook in de preselectieronde. Recruiters krijgen een betere eerste indruk via een videogesprek dan via digitaal papier. Wel is het aan te raden om je goed voor te bereiden op een videocall. Zo vergroot je je kansen om aangenomen te worden bij de organisatie van je dromen.

Solliciteren op een nieuwe baan kan spannend zijn als je dit lang niet meer hebt gedaan. Zeker als je weet dat er aardig wat is veranderd de laatste jaren op sollicitatiegebied. Bovenstaande tips helpen je op weg naar een succesvolle sollicitatie!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?