Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
09-05-2018

Hoe ga je sterk om met de vraag: Wat zijn jouw zwaktes?


Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Je hebt het gesprek tot in de puntjes voorbereid. En dan krijg je de vraag: ‘Wat zijn jouw zwaktes?’ Hoe geef je antwoord op de vraag en hoe buig je de vraag om in jouw voordeel?

5 tips

 1. Ontdek de vraag achter de vraag
  Iedereen heeft slechte eigenschappen. En iedereen vindt het een rotvraag. De vragensteller weet dit ook. En hoewel hij graag achter jouw zwaktes komt om zo jouw match met de functie te beoordelen, is hij vooral benieuwd naar hoe jij met deze vraag omgaat. Hoe denk je over jezelf? Heb je een helder zelfbeeld? Hoe pareer je deze lastige vraag? En wat doe je met de inzichten?
 2. Een goede voorbereiding is het halve werk
  De kans dat een recruiter je tijdens een gesprek de ‘zwaktevraag’ stelt, is vrij groot. Bereid deze vraag daarom goed voor. Denk vooraf goed na over jouw slechte eigenschappen. Zorg dat je er minstens drie kunt benoemen tijdens je gesprek. En bedenk hierbij ook welke voorbeelden je gaat aandragen. Want de vragensteller zal beslist doorvragen. Zonder onderbouwing kom je er niet mee weg.
 3. Benoem minder relevante eigenschappen
  Hoe je het ook wendt of keert, je probeert jezelf te verkopen. Je presenteert de best mogelijke versie van jezelf. Bedenk dus goed welke zwaktes je benoemt, en welke je achterwege laat. Je mag nooit liegen, maar je kunt er wel voor kiezen om zwaktes te benoemen die minder relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Wat je ook doet, zeg nooit dat je niet weet wat je zwaktes zijn. Want dan geef je eigenlijk aan dat je geen zelfkennis hebt.
 4. Maak van iets negatiefs iets positiefs
  Hoe een recruiter zijn vraag ook formuleert, kies er bij je antwoord voor om je zwaktes niet als zodanig te benoemen. Noem het ook geen slechte eigenschappen. Noem het verbeterpunten. Dat klinkt al meteen een stuk positiever. Het is dan ‘work in progress’, iets waarmee je actief bezig bent. Bedenk ook dat iedere zwakte een positieve kant heeft. Als je denkt dat je slecht scoort op time management, kun je zeggen dat je een tikkeltje perfectionistisch bent.
 5. Benoem punten waarop je jezelf hebt verbeterd
  Eerlijk is eerlijk, bovenstaande tips geven handvatten om hier en daar een beetje te smokkelen. Maar onderaan de streep zijn de trotse, zelfverzekerde reacties de beste antwoorden. Antwoorden waaruit blijkt hoe je jouw zwaktes te lijf bent gegaan en hebt verbeterd. Antwoorden waaruit blijkt hoeveel profijt je daarvan hebt, en hoeveel profijt de werkgever daarvan zou kunnen gaan hebben.


Bron : Continu

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?