Hoe ga je om met werknemers die ontevreden zijn over hun salaris?
Welke beroepsgroepen zijn het vaakst ontevreden over hun loon?
Onderzoek geeft HR-professionals in de detail- of groothandel nieuwe inzichten wat betreft de tevredenheid over het salaris van medewerkers. Werknemers in deze sectoren zijn relatief vaak ontevreden over wat ze verdienen. Verkopers en medewerkers van klantenservices, veelvoorkomende beroepen in deze branches, zijn namelijk de twee beroepsgroepen die het vaakst ontevreden zijn met hun loon. Dat blijkt uit onderzoek van Loonwijzer.
Wat is hun gemiddelde salaris?
Bij deze beroepen is bijna de helft van de werknemers ontevreden of zeer ontevreden over de beloning voor zijn of haar werk. Wanneer je kijkt naar het gemiddelde salaris is dat te rechtvaardigen. Dat zit namelijk slechts 200 tot 300 euro boven het minimumloon van 1565,40 euro per maand. Voor verkoopmedewerkers gaat het om 1765 euro per maand. Klantenservicemedewerkers verdienen in diezelfde periode 1864 euro.
Wat kan jij doen om ze tevreden te stellen?
Dit ongenoegen kan er voor zorgen dat de productiviteit afneemt. Daarnaast kunnen medewerkers verder kijken of het gras ergens anders groener is. Dit laatste is vooral populair onder de jongere werknemers. Maar simpelweg een salarisverhoging is natuurlijk niet altijd mogelijk. Om hen toch te behouden en hen optimaal te laten functioneren, is het goed om in kaart te brengen of er ook andere redenen zijn voor hun ontevredenheid. Misschien kun je op deze punten een oplossing vinden. Vrijheid bij het bepalen van hun uren, een goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden zijn maar een paar van de aspecten die immers ook invloed hebben op de tevredenheid van werknemers.