Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
01-10-2018

Het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek


Een sollicitatiegesprek is vaak spannend. Natuurlijk kun je je van tevoren zo goed mogelijk voorbereiden, maar uiteindelijk weet je nooit precies welke verrassende vragen gesteld zullen worden.Een tip: bereid van tevoren ook vooral je eigen vragen voor. Dit laat zien dat je interesse toont en dit wordt gewaardeerd.

Stel de juiste vragen

Indruk maken met een goede sollicitatiebrief en een passend cv is stap één. De volgende stap is om ook tijdens het sollicitatiegesprek indruk te maken. Een goede voorbereiding op het gesprek is daarvoor essentieel. Neem van tevoren de vacaturetekst nog eens goed door en vraag jezelf af of er onduidelijkheden in de tekst staan. Wordt er bijvoorbeeld iemand gevraagd die zowel in teamverband als zelfstandig kan werken? Dan kun je tijdens het solliciteren informeren naar de werkverdeling: werk je meer zelfstandig, of juist meer in teamverband?

Wordt er in de vacature gevraagd naar iemand die flexibel is? Vraag dan wat die flexibiliteit precies inhoudt. Flexibiliteit kan bijvoorbeeld te maken hebben met werktijden, maar ook met werkinhoud of locatie. Doorvragen op zulke zaken uit de vacature maakt de potentiële werkgever duidelijk dat je je goed hebt voorbereid en het laat zien dat je geïnteresseerd bent. Daar scoor je punten mee!

Bekijk de website van het bedrijf

Een sollicitatiegesprek kan best intimiderend zijn. Het is stressvol om tegenover een potentiële werkgever te zitten! Die zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je het niet aandurft om vragen te stellen. Je laat dan echter een kans schieten om tijdens het solliciteren de (potentiële) werkgever te laten zien dat je je goed voorbereid hebt. Lukt het je niet om op basis van de vacaturetekst goede vragen te verzinnen? Bekijk de website van het bedrijf, de werknemers, of verdiep je in de historie van het bedrijf en bedenk of je daar vragen over kunt stellen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Vraag niet omdat het moet

Bij het stellen van vragen zijn er een aantal zaken waar je je beter niet aan kunt wagen. De belangrijkste: stel geen vraag alleen maar omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt. Geen vraag is beter dan een vraag waar duidelijk te lang of juist te kort over nagedacht is.

Let er ook op dat je geen vragen stelt waarop je de antwoorden al had kunnen weten.

Het is dan ook niet aan te raden om te vragen naar de benodigde kwaliteiten voor de functie waarop je solliciteert. Deze kwaliteiten of eigenschappen worden meestal al in de vacaturetekst omgeschreven. Je kunt natuurlijk wel vragen of er andere belangrijke eigenschappen nodig zijn, die nog niet in de vacature genoemd worden.

Het mooiste is het wanneer je vervolgens op basis van je cv kan laten zien dat jij ook over die extra eigenschappen beschikt. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met vragen omtrent het salaris. Natuurlijk wil je weten hoeveel je gaat verdienen, maar meestal wordt daarvan al een eerste indicatie gegeven in de vacaturetekst. Onderhandelen doe je pas wanneer duidelijk is dat ze jou graag willen aannemen voor de desbetreffende functie.

Deze blog is geschreven door Robin Bakker van CV ster

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?