Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
11-01-2022

Het indelen van een thuiswerkdag; zo doe je het!

Het kantoor was voor even weer terug, maar ondertussen zijn de meeste computerschermen weer naar de werknemer thuis verhuisd en zijn de ‘Zoom calls’ weer het standaard begin van de dag. Velen zijn er al aan gewend, maar er zijn ook nog veel mensen die worstelen met het indelen van een thuiswerkdag. Met name het scheiden van privé en werk blijft een lastige opgave. Om je op de goede weg te helpen, delen we graag enkele tips met je!

Doe alsof je naar je werk gaat

Aan het einde van een werkdag denkt menig thuiswerker: “Is het nu al 17.00u?” De tijd is gevlogen en door de buurman die even kwam vragen hoe de skivakantie was en de vele huishoudelijke taken, ben je maar weinig aan werk toegekomen. Een goede en productieve dag thuiswerken lukt alleen wanneer je de dag start alsof je ook daadwerkelijk naar je werk gaat.

Benader de start van de dag niet anders dan dat je naar kantoor zou gaan. Dus zet gewoon je wekker, komt snel je bed uit, loop niet de hele dag in je pyjama en ontbijt. Zie een thuiswerkdag zoveel mogelijk als een gewone werkdag. Dit zal je helpen om mentaal een knop om te zetten en je meer te focussen op je werk.

Maak heldere afspraken

Een werkdag inplannen doe je het beste met collega’s en een leidinggevende. Wanneer je heldere afspraken maakt over het werk dat je die dag moet afmaken, zul je zien dat je jouw agenda beter indeelt en minder snel afgeleid bent. Let wel op dat je de afspraken kunt nakomen en communiceer door de dag heen om collega’s en je leidinggevende op de hoogte te houden van je voortgang en obstakels.

Dit geldt niet alleen voor je werkzaamheden, maar zeker ook in huis. Maak goede afspraken met je partner en/of kinderen en verdeel de huishoudelijke taken eerlijk.

Maak je eigen werkplek

Een laptop aan de keukentafel is een echte no-go als je een productieve werkdag wil hebben. Er is veel afleiding van huishoudelijke taken en eventuele kinderen die rondrennen maakt het niet beter. Creëer (indien mogelijk) je eigen werkplek met een bureau op een rustige kamer en werk ook alleen daar. Heb je hier niet de ruimte voor, kies dan het liefst voor een kamer met zo min mogelijk afleiding en eentje waar je de deur van kunt dichttrekken. Wanneer je rustig en gezond kunt werken, ben je het productiefst.

Breng jouw afleidingen in kaart

Maak voor jezelf een vast schema waarin je werkt en rooster een terugkomend moment in voor je gebruikelijke koffie- en lunchpauzes. Door een strakke planning te maken, ontstaat er een routine en dit is makkelijker om vol te houden. Maak hierin ook een strikt onderscheid tussen werktijd en vrije tijd. Ben je iemand die graag op de Playstation zit of veel op de telefoon zit om te appen? Breng jouw grootste afleidingen in kaart en plan hiervoor korte pauzes in. Deze korte pauzes zijn zelfs heel goed voor je! Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat bijvoorbeeld een korte-gamebreak productiviteit verhoogd en stress doet afnemen.

Nogmaals; neem pauzes!

We noemden het hierboven ook al, maar het is zo belangrijk dat we het niet genoeg kunnen benadrukken. Verhalen van werkgevers uit de pandemie leren ons namelijk dat personeel thuis soms teruggefloten moet worden, zodat men zich niet overwerkt. Menig werknemer werkte te lang door en wilde in de avonduren nog verloren tijd inhalen die overdag verloren ging aan kinderen of huishoudelijke taken. Dit levert echter alleen maar stress op en kan leiden tot burn-out klachten. Regelmatig een korte pauze nemen is daarom extreem belangrijk om productief te blijven.

Blijf niet de hele dag in je stoel zitten

Weet je hoe je zo’n korte pauze ook kunt invullen? Door te gaan bewegen! Op een gewone werkdag beweeg je meer dan dat je thuis doet. Zo hoef je nu bijvoorbeeld niet op de fiets naar kantoor en thuis vind je alles toch iets dichterbij dan op je werk. Sta dus regelmatig even op van je stoel, ga een stukje lopen buiten of doe wat rekoefeningen. Als je helemaal goed bezig wil zijn, kun je in zo’n pauze ook een hele work-out doen! Zo haal je dit jaar ook nog eens jouw sportieve voornemens.

Creëer jouw ideale thuiswerkdag

Tuurlijk, we zijn allemaal anders. Iedereen heeft zijn eigen optimale werkomstandigheden en routines. De een is in de ochtend het productiefst, de ander in de middag. Sommigen werken liever in volledige stilte, de ander heeft liever muziek opstaan. Bedenk je dus zeker ook wat voor jou de ideale manier is en leef deze na. Kom je er zelf niet uit of heb je toch meer moeite met het combineren van de balans tussen werk en privé? Praat dan zeker ook met iemand binnen je bedrijf. In de meeste gevallen zullen zij middelen hebben om je hierbij te helpen, zoals een coach of een cursus.

Is thuiswerken toch niet voor je weggelegd en wil je op zoek naar een baan waarbij je uit huis kan om te werken? Bekijk dan eens de vacatures op Banenrijklimburg en vind de baan die het beste bij jou past!

Bron: Intermediair

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?