Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Krijg meer kandidaten
Nieuws
09-02-2023

Het geheim achter een succesvolle vacature: voorkom vage omschrijvingen

Veel vacatures zijn onduidelijk over belangrijke aspecten zoals het salaris, de duur van het contract, de mogelijkheid tot scholing of het aantal vakantiedagen. Dit leidt er toe dat vacatureteksten niet goed inspelen op de behoeften van werkzoekenden, wat een gemiste kans is.

Belangrijke uitleg ontbreekt

Uit onderzoek van de uitzendkoepel NBBU valt op dat de meeste vacatures vaag zijn over de arbeidsvoorwaarden. Zo hebben vacatureteksten een tekort aan informatie over de werksfeer, die toch belangrijk is voor werkzoekenden. Slechts een derde van de vacatures bevat informatie over de werksfeer en slechts 13% van die vacatures legt uit wat dit precies betekent. Ook negeren veel werkgevers belangrijke aspecten zoals scholing en ontwikkeling, vakantie, verlof en reiskosten en gaan hier niet nader op in in de vacaturetekst. Dit geldt voor ongeveer 80% van de vacatures.

Ontvang meer sollicitaties

Het salaris staat in 73% van de vacatures vermeld, maar in bijna de helft van de gevallen is het onduidelijk hoe hoog het salaris precies is. Bijvoorbeeld, als er "marktconform salaris" staat vermeld, wordt niet uitgelegd wat dit betekent voor de werkzoekende. Ook wordt bijna niets uitgelegd over bonussen en toeslagen, wat logisch is aangezien deze afhankelijk zijn van de functie. Deze voorwaarde komt in slechts 14% van de vacatures voor en wordt in slechts 2% van deze vacatures concreet gemaakt.

Uit een data-analyse concludeerde vacaturesite Indeed dat partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures, sneller een geschikte kandidaat vinden. Werkgevers ontvangen 45 procent (!) meer sollicitaties op een vacature die wel salarisinformatie bevat.

Kijk vanuit het perspectief van de kandidaat

Volgens Marcel Otto van Kollektif Media, expert contentmarketing en arbeidsmarktcommunicatie, wordt er nog steeds te veel vanuit het perspectief van de tussenpersoon of opdrachtgever gedacht in vacatureteksten. Hij stelt dat de focus zou moeten liggen op de behoeften van de kandidaat, om zo de aandacht te trekken. Een tussenpersoon die begrijpt wat voor de kandidaat belangrijk is en hier op inspeelt, zal opvallen in vergelijking met andere vacatures voor dezelfde functie. Vooral in de huidige kandidatenmarkt zijn werkzoekenden op zoek naar antwoorden op de vraag: “Wat heb je mij te bieden?” Hoe beter je deze vraag in je vacature beantwoordt, hoe groter de kans is dat de kandidaat voor jou kiest!

Heb jij advies nodig over jouw vacature(s)? Neem dan contact op met het Banenrijklimburg team!

Bron: HR Praktijk
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?