Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
07-01-2021

Het antwoord op de vraag: “Wat deed jij tijdens de lockdown?”

Jarenlang zag het lijstje met lastige sollicitatievragen er ongeveer hetzelfde uit. Van “Waarom wil jij deze baan?” tot “Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”. Het blijven moeilijk te beantwoorden vragen, maar je weet dat je ze kunt verwachten en hebt dus de mogelijkheid om je erop voor te bereiden. Er is echter een nieuwe vraag die we aan dit lijstje toe kunnen voegen. “En wat deed jij tijdens de lockdown?”. Goede kans dat je deze vraag mag beantwoorden in je eerstvolgende sollicitatiegesprek. Hoe je dat het beste kunt doen? Wij hebben vijf tips voor je!

 

Mogelijk was je aan het werk tijdens de lockdown en heeft dit jouw werkzaamheden beïnvloed. Heb je het tijdens/vanwege de crisis extra druk gekregen en zijn bij jou de grenzen tussen werk en privé een beetje vervaagd? Geef dit aan en vertel erbij hoe je dit een volgende keer beter aan gaat pakken. Ben je al een tijdje voor je huidige werkgever werkzaam en sluit je huidige functie niet meer aan bij je toekomstplannen? Zorg er dan voor dat je helder kunt toelichten waar je wél naar op zoek bent. Of is jouw contract niet verlengd vanwege de crisis? Zorg er dan voor dat je positief blijft over de werkgever die jou moest laten gaan en toon je enthousiasme om aan een nieuwe uitdaging te beginnen.

Je zocht een (andere) baan

Was je al voordat de intelligente lockdown van start ging op zoek naar een (andere) baan? Besef dan dat iedere recruiter of werkgever begrijpt dat de lockdown jouw sollicitatieproces er niet makkelijker op heeft gemaakt. Natuurlijk is het goed om verslag te doen van al je sollicitaties, maar je doet er nog beter aan om aan te geven wat je in de tussentijd hebt gedaan om aan jezelf te werken. Vertel hoe je jouw personal brand hebt versterkt, bijvoorbeeld door het succesvol afronden van functie gerelateerde cursussen of door het doen van vrijwilligerswerk. Laat zien dat je heel goed weet wat je zoekt en hoe graag je weer aan de slag wilt.


Je verhief multitasking tot een ongekend niveau

Heb jij de complete alleskunner in jezelf naar boven gehaald de afgelopen periode? Combineerde jij tijdens de lockdown je werk met het thuis lesgeven van je kind(eren)? En deed je dat in shifts met je -eveneens thuiswerkende- partner? Vertel dit dan vooral om te laten zien dat jij wel raad weet met prioriteiten stellen, plannen en samenwerken. Je toont aan hoe groot jouw doorzettingsvermogen is!


Je hielp anderen waar je maar kon

Heb je tijdens de lockdown boodschappen gedaan voor ouderen of voor andere mensen die de deur niet uit konden vanwege gezondheidsklachten? Of ben je op een andere manier actief geweest om anderen te helpen? Vertel dit dan zeker. Dit laat namelijk zien dat je empathisch bent en dat je graag een stapje extra zet als de situatie daarom vraagt.

Je maakte van de nood een deugd

Heb jij de lockdown benut om projecten die al lang lagen op te pakken? Heb je je kasten uitgemest of je schuur opgeruimd? Is er in je tuin geen sprietje onkruid meer te bekennen en heb je eindelijk die lekkende kraan gemaakt? Heb je een crosstrainer aangeschaft waarop je je in het zweet werkt terwijl je op Netflix je series keek. Ook dit soort zaken is het vermelden waard: het laat zien dat je er het beste van maakt, dat je je tijd hoe dan ook nuttig wilt besteden en dat je je aan kunt passen aan de situatie.

Klaar voor jouw sollicitatiegesprek? Bekijk snel onze vacatures en begin met solliciteren!

Bron: Brunel

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?