Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
10-03-2022

Het aantal vacatures per provincie in 2021; Limburg groeide het hardst!

Als je kijkt naar waar in Nederland de meeste banen beschikbaar waren in 2021, kom je natuurlijk uit bij de Randstad. In totaal steeg het aantal vacatures in 2021 met 34,8% ten opzichte van 2020. Elke provincie kende een overduidelijke stijging als je kijkt naar het aantal aangeboden banen, maar Limburg kende de grootste groei!

Ten opzichte van 2020 waren er in Limburg zo’n 51,7% meer vacatures in 2021. Daarna volgen respectievelijk Groningen (46,2%) en Drenthe (45,9%). De gehele lijst vind je hieronder:

1. Limburg – 51,7%
2. Groningen – 46,2%
3. Drenthe – 45,9%
4. Zeeland – 44,7%
5. Friesland – 38,1%
6. Noord-Brabant – 36,7%
7. Flevoland – 36,2%
8. Overijssel – 36,2%
9. Gelderland – 35,3%
10. Utrecht – 33,4%
11. Noord-Holland – 31,0%
12. Zuid-Holland – 29,7%

Dat er een stijging te zien is in alle provincies, komt natuurlijk door het groeiende personeelstekort in vrijwel alle sectoren. Dit heeft weer andere oorzaken zoals vergrijzing, corona en veel verzuim door de hoge werkdruk.

De sterke groei in Limburg heeft ook deels met vergrijzing te maken. Limburg heeft namelijk een sterk vergrijzende bevolking. Dit betekent dat veel vakmensen met pensioen gaan en er is te weinig aanwas van nieuwe jeugd om dit op te vangen.

In Limburg is er een krimp in de bevolking te zien doordat er al jaren minder kinderen geboren worden. Dit resulteert nu in minder starters op de arbeidsmarkt en de jonge werkenden die er zijn, trekken vaak al snel naar de Randstad of Noord-Brabant om daar te werken na hun studie.

Wil jij het grote aanbod aan vacatures benutten om een nieuwe uitdaging te vinden? Bekijk dan eens de website van Banenrijklimburg en vind direct een vacature die bij jou past!

Ben je werkgever en zorgt de stijging in het aantal vacatures ervoor dat je weinig kandidaten kan vinden voor jouw eigen vacatures? Probeer dan eens een Job Marketing campagne bij Banenrijklimburg en bereik ook kandidaten die werkend zijn, maar openstaan voor een nieuwe uitdaging! 

Bron: Jobdigger, Terugblik: de ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt in 2021, CBS

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?