Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
19-07-2018

Herplaatsing van een werknemer: bestaat er een acceptatieplicht


In onze praktijk zien we regelmatig dat een werkgever zijn werknemer voorstelt om hem/haar in een passende functie te herplaatsen. Soms volkomen terecht, en soms volslagen ten onrechte!

Sinds de invoering van de WWZ kan (reguliere) opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst enkel plaatsvinden als 1) er een redelijke grond voor ontslag bestaat; én 2) herplaatsing in een passende functie niet mogelijk is of niet in rede ligt.

In ontslagzaken betogen werknemers daarom vaak dat er herplaatsingsmogelijkheden aanwezig zijn, in de hoop daarmee een ontslag te verhinderen. En werkgevers verweren zich op hun beurt dan met de stelling dat herplaatsing helaas niet mogelijk is. Maar wat als de werkgever de situatie omdraait en juist inzet op herplaatsing? Dat brengt de werknemer dan vaak in een tweestrijd.

De vraag die in zo’n situatie rijst, is allereerst of er een acceptatieplicht bestaat, of dat de werknemer de herplaatsing mag weigeren? Daarbij dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden.

Verder zal er altijd bij stil gestaan moeten worden wat de gevolgen van een weigering van een herplaatsingsvoorstel voor de werknemer kunnen zijn. Die gevolgen kunnen namelijk groot zijn!

Daarom besteden wij dit keer aandacht aan het thema ‘herplaatsing’. Ons artikel over herplaatsing kunt u hier lezen: https://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?