Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
29-05-2020

Helft Nederlanders stoort zich aan collega tijdens videocall

Maar liefst 51% van de Nederlanders ergert zich aan een collega die tijdens een digitaal video overleg onverzorgd voor de camera zit.
Volgens een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden leidt werken op afstand niet alleen tot verslonzing, maar heeft het ook invloed op het onderlinge vertrouwen. Zo denkt een derde van hen dat hun collega’s door de fysieke afstand de bedrijfsregels minder serieus nemen.
Vooral mannen tot 35 jaar verdenken hun thuiswerkende collega’s ervan de regels aan de laars te lappen (47 procent). Onder hun vrouwelijke leeftijdsgenoten bedraagt dit percentage slechts 27 procent. Over onverzorgde collega’s zijn mannen en vrouwen eensgezind: zowel de helft van de mannen als van de vrouwen noemt een collega die onverzorgd incheckt tijdens een vergadering, onprofessioneel.
Onder ruim 1.500 werkende Nederlanders werd het onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat onverzorgd voor de camera in een digitaal overleg niet de enige ergernis is.

Naast onverzorgd in beeld verschijnen, stoort maar liefst 57 procent van de respondenten zich aan collega’s die te laat binnekomt tijdens videocalls en ergert bijna de helft (48 procent) zich aan collega’s die achter de camera eten.
Bij maar liefst 38 procent halen gapende collega’s het bloed onder de nagels vandaan, terwijl 29 procent van de ondervraagden zich groen en geel ergert aan de rommelige werkplekken van collega’s. Tot slot is een slechte internetverbinding voor maar liefst 55 procent een bron van ongenoegen.

Concentratie en thuiswerken

Uit het onderzoek blijkt verder dat videogesprekken niet alleen van negatieve invloed zijn op het humeur van de respondenten, ook hun productiviteit heeft eronder te lijden. Maar liefst een kwart van de ondervraagden zegt zich moeilijk te kunnen concentreren tijdens een videocall.
Opvallend genoeg zijn vooral jonge thuiswerkers (35 procent) snel afgeleid. Het komt wellicht door dit risico op afleiding dat 56 procent van de respondenten stelt dat digitale vergaderingen minder vruchtbaar zijn dan fysieke overleggen. “Ik merkte dat ik tijdens videocalls heel snel afgeleid raakte door binnenkomende e-mails en berichten. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en heb ik alle pop-ups, geluidjes en meldingen uitgezet. Sindsdien zijn mijn videogesprekken een stuk productiever geworden.”

Bron: allesoverhr.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?