Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
13-04-2017

Hap uit donut nemen; reden voor ontslagOok onder de Wet Werk en Zekerheid maakt menig werkgever gebruik van het middel van ‘ontslag op staande voet’.

In de rechtspraak is al vaker geoordeeld dat ook in geval van ‘bagatel-delicten’, dat wil zeggen diefstal van producten met een (zeer) geringe waarde, in principe ontslag op staande voet kan volgen. Maar elke zaak staat natuurlijk op zichzelf. En in elke zaak zal dus opnieuw gekeken moeten worden of het verleende ontslag op staande voet aan alle ‘spelregels’ voldoet.

Eén zo’n spelregel is bijvoorbeeld of de werkgever tijdig het ontslag op staande voet verleend heeft. Wacht de werkgever daarmee namelijk te lang, dan heeft hij zijn kans voorbij laten gaan en kan er géén ontslag op staande voet meer worden verleend.

Een andere omstandigheid waarmee rekening moet worden gehouden bij de beoordeling van een ontslag op staande voet, zijn de persoonlijke omstandigheden van de werknemer in kwestie.

In de kwestie waarover de kantonrechter in Zaanstad moest oordelen, ging het om een supermarktmedewerkster die een hap had genomen uit een donut, zonder dat zij deze gekocht had en deze betaald had. In deze zaak speelt mee dat werkgever een huishoudelijk reglement hanteert, waarin o.a. is vastgelegd dat diefstal niet wordt getolereerd. Verder speelt mee dat de werkneemster al diverse waarschuwingen had ontvangen voor o.a. het niet tijdig afrekenen van artikelen die de werkneemster had genuttigd én vanwege het gebruik van producten uit de winkel zonder toestemming. Kunnen persoonlijke omstandigheden aan de zijde van de werknemer dan tóch leiden tot het oordeel dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven?

En hoe zit het met het recht op een transitievergoeding?

Het antwoord op deze vraag kunt u hier lezen: http://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?