Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
19-10-2016

Grensarbeider: u staat (veel) sterker dan u denkt!De re-integratie van een zieke werknemer bezorgt menig werkgever hoofdpijn. Wanneer de zieke werknemer een grensarbeider betreft die in Nederland werkt en in het buitenland woont, wordt de re-integratie zelfs nog gecompliceerder.

Niet iedere werkgever realiseert zich namelijk dat een zieke werknemer die in Nederland werkt, maar in het buitenland woont, eigenlijk in diens woonland gecontroleerd moet worden door een arts. Verplicht een werkgever een zieke grensarbeider om in Nederland het spreekuur van de bedrijfsarts te bezoeken, dan is dat in principe in strijd met het vereiste respect voor de gezondheidstoestand van de werknemer. Met andere woorden: een werknemer die in Nederland werkt, maar in België of Duitsland woont, moet in zijn woonland (dus in België of Duitsland) gecontroleerd worden door een bedrijfsarts en hoeft dus niet naar Nederland af te reizen om in Nederland het spreekuur van de bedrijfsarts te bezoeken. Uiteraard zijn hier wat uitzonderingen op.

Een andere veel gemaakte fout is dat Nederlandse werkgevers regelmatig in Nederland een ontslagprocedure starten om zo een grensarbeider te kunnen ontslaan. Dit terwijl de kantonrechter in dat geval niet bevoegd is om de ontslagprocedure te behandelen. Wanneer de grensarbeider hiertegen verweer voert, zal de kantonrechter alleen al om deze reden de arbeidsovereenkomst niet kunnen beëindigen. Ook hier staat de grensarbeider dus vaak veel sterker dan dat hij misschien in eerste instantie denkt!

Dit keer informeren wij u over de rechten en plichten van de grensarbeider.
Lees daarom snel verder op onze website: http://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#2

Stuur de link naar dit artikel ook gerust door aan uw collega’s die in Nederland werken, maar in het buitenland wonen.

Deze blog is geschreven door SPEE advocaten

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?