Goede vacaturetekst schrijven
De vakantie is voorbij. Er wordt weer volop gesolliciteerd: september is van oudsher dé maand om te werven. Het opstellen van een aantrekkelijke vacaturetekst is essentieel om je te helpen de meest gekwalificeerde kandidaten voor je vacature aan te trekken.
Weet voor wie je schrijft
Wie is de droomkandidaat voor de vacature? Als je dit weet, houd daarmee rekening in je vacaturetekst. Schrijf je voor een mbo’er dan schrijf je kortere zinnen dan wanneer je een wo’er wilt aanspreken. Is jouw doelgroep hoofdzakelijk vrouw (bijvoorbeeld een verpleegkundige), dan gebruik je andere woorden dan wanneer de doelgroep vooral man is (denk aan loodgieters).
Vacaturetitel
De vacaturenaam is een cruciaal onderdeel van de vacaturetekst. De titel is belangrijk om goed gevonden te worden, en trekt de aandacht van de kandidaat.
Houd de titel beknopt. Een vacaturetitel van 80 tekens of minder ontvangt meer clicks. Vermijd daarnaast jargon en gebruikt meer algemene benamingen.
Kies de beste functienaam
Pas als die aanspreekt, wordt er doorgeklikt en lezen mensen jouw vacaturetekst. Gebruik de gratis Google-tool Google Trends, hier kun je zoektermen vergelijken om te bepalen welke functienamen meer gebruikt worden.
Samenvatting van de functie
Je samenvatting moet een overzicht van je bedrijf en verwachtingen voor de functie geven. Wanneer je hiermee start trek je snel de aandacht van de lezer, waardoor deze sneller de rest van de vacature ook zal lezen.
Wat je nog meer in de vacaturetekst moet vertellen
Je vacaturetekst vormt de introductie tot je bedrijf en je employer brand. Voeg details toe over je bedrijfscultuur om te laten zien wat jouw bedrijf aantrekkelijk maakt voor een kandidaat, hiermee houd je de lezer vast.
Een exacte werklocatie kun je gebruiken op om je vacature te optimaliseren, zodat deze hoger verschijnt in de zoekresultaten.
Werk met hard en soft skills
Natuurlijk moet je de hard skills gebruiken in de taakomschrijving, opleiding, werkervaring, certificeringen en technische vaardigheden die nodig zijn voor de functie specificeren. Beter is het om ook soft skills toevoegen, zoals communicatie en probleemoplossing, en persoonlijkheidskenmerken die je voor ogen hebt voor een succesvolle kandidaat. Lees door bij clichés hoe je skills goed kunt omschrijven.
Weg met clichés
Vermijd woorden als informeel, leuk, dynamisch, creatief, enthousiast, proactief, flexibel en uitdagend. Verban deze clichés zo veel mogelijk uit de vacaturetekst, deze woorden zeggen niks en hebben geen toegevoegde waarde in de vacaturetekst. Het beste is het om uit te leggen wat je gaat doen tijdens het werk of waarom je een bepaalde eigenschap nodig hebt.
In plaats van ‘je bent creatief/ je bent proactief’ kun je bijvoorbeeld de volgende zinnen gebruiken:
• jouw creativiteit komt goed van pas bij het creëren van nieuwe content.
• jouw pro activiteit is nodig om storingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Benoem het salaris
Het salaris geeft vaak een doorslag om een andere baan te gaan willen zoeken en is al jaren een van de belangrijkste factoren bij het zoeken naar een nieuwe baan. In slechts 16% van vacatureteksten wordt concreet een salaris benoemd.
Een goed salaris is volgens onderzoek de belangrijkste driver of motivatie voor 56% van de Nederlandse beroepsbevolking. Want als jij het salaris in je vacaturetekst benoemt, onderscheid je je direct van de 84% die dit achterwege laat. Tevens geeft het salaris ook gelijk duidelijkheid aan de kandidaat en is het voor de kandidaat makkelijker om in te schatten of de functie bij hem/haar past.
Houdt lijstjes beknopt
Na 5 bullet punten verzwakt de aandacht van de lezer, na 7 bullets is de aandacht weg. Een opsomming met 3 tekens is het meest effectief.
• Wist je dat de tekst achter het allereerste opsommingsteken de meeste aandacht krijgt? En dat het laatste punt in een opsomming meer wordt bekeken dan het voorlaatste punt in de opsomming?
Voorkom spelfouten in de vacaturetekst. Dit spreekt natuurlijk voor zich.
Zelf vacaturetekst schrijven
Wanneer je deze tips toepast tijdens het schrijven van de tekst voor jouw vacature zal deze beter gevonden worden, en wanneer de potentiele kandidaat jouw vacature heeft gevonden kun je de aandacht vast houden en er voor zorgen dat ze ook gaan solliciteren!
Bron: Indeed & Voortekst.nl