Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
04-10-2019

Gevaarlijke beroepen zijn voor mannenSteeds meer mannen geven aan dat zij gevaarlijk werk verrichten. Ruim 90% van de beroepen waarin werknemers aangeven dat ze gevaarlijk werk verrichten, werken bijna alleen maar mannen. Dit zijn beroepen zoals beveiligingswerkers of bestuurders van voertuigen en mobiele machines. Ook zijn mannen vaker betrokken bij een bedrijfsongeval met verzuim dan vrouwen. Dit is gebleken uit een onderzoek uit de nationale ênquête arbeidsomstandigheden, die door Centraal Bureau Statistiek en TNO wordt uitgevoerd.

Wat zijn dan die zware en gevaarlijke beroepen?


In 2018 gaf 15,5% van de arbeidsmarkt aan vaak of altijd gevaarlijk werk te verrichten. Bij mannen is dit 2 keer zo vaak het geval als bij vrouwen. Bij vrouwen is dit 9,9% en bij mannen ruim 20,5%. Bij bedrijfsongevallen zijn ook meer mannen betrokken dan vrouwen. 1,7% van de mannelijke arbeiders hebben een bedrijfsongeluk meegemaakt dat leidde tot ziekte op het werk. Bij vrouwen was dit 1,2%.

Wanneer we het beroepensegment bekijken zien we dat functies met het besturen van voertuigen en/of mobiele machines het gevaarlijkst zijn. Ruim 50,8% geeft aan dat zij gevaarlijk werk verrichten 93,4% van de bestuurders zijn mannen. De gevaarlijkste beroepen zijn bouwarbeiders. Ruim 41,6% geeft aan dat zij gevaarlijk werk doen in de bouw. 98,2% daarvan zijn mannen. Dit is het hoogst aantal van alle beroepssegmenten!

Ook zijn dit beroepen zoals elektricien of elektronicamonteur, metaalarbeider of machinemonteur. Deze beroepen worden bijna alleen maar door mannen gedaan. In de persoonlijke dienstverlening werken wel meer vrouwen dan mannen. Hier behoren onder andere ook koks, kelners en kappers. Vooral de koks geven aan dat ze gevaarlijk werk verrichten. Dit is ruim 64,3%. 75% van die koks zijn mannen.

Ook arbeidsongevallen komen vaker voor bij mannen

Arbeidsongevallen komen best vaak voor onder beveiligingswerkers. Bijna alle beroepen waarin wordt aangegeven dat ze gevaarlijk werk verrichten komt ook voor in de top 10 gevaarlijkste beroepen waarin het vaakst een bedrijfsongeval met verzuim in voorkomt. In 2018 heeft 1,5% van de werknemers een bedrijfsongeval meegemaakt waarbij minimaal 1 dag verzuim is geweest. Bij beveiligingswerkers was dit naar verhouding het hoogst. Het percentage stond ruim op 4,3%. Andere beroepen waarbij werknemers betrokken waren bij een bedrijfsongeval waarbij ze een of meerdere dagen niet hadden kunnen werken zijn machinebedieners, metaalarbeiders en machinemonteurs, en bouwarbeiders.

Bron: CBS

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?