Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
06-05-2022

Gepensioneerden zouden in deze arbeidsmarkt heel goed van pas kunnen komen!

Bij Omroep Max is tijdens de dramaserie Tweede Hans een verhaal verteld over een oudere vakkundige werknemer van een tuincentrum, die na een reorganisatie tegen zijn zin met pensioen wordt gestuurd en nu met zijn ziel onder zijn arm loopt.

Op het moment is er een schreeuwend tekort aan personeel en al helemaal geschikt personeel dat weet hoe je amaryllissen het best kunt verzorgen en bewateren. In 2022 zou zo’n tuincentrum alles in werk moeten stellen om zo iemand te behouden.

Vanwege het personeelstekort roepen werkgevers dat de negenurige werkdag terug moet komen. Dat terwijl er vijf jaar geleden nog verwacht werd dat in 2022 de zesurige werkdag zou zijn ingevoerd, als gevolg van robotisering en digitalisering.

Bedrijven zijn er alles aan het doen om nieuwe mensen te kunnen werven. Schiphol wil met hogere lonen extra beveiligers aantrekken om in de zomer een soortgelijke chaos als die van de meivakantie te voorkomen. Scholen geven leraren 10% meer. Horeca werknemers krijgen de mogelijkheid om als secundaire arbeidsvoorwaarden een huisvestiging of gratis scooter te ontvangen. Of dit allemaal werkt, is nog maar de vraag. Mogelijk is het te laat, te weinig en/of blijven mensen verscholen achter hun scherm. Alle beroepen in de frontlinie -die waar hybride werken geen mogelijkheid is- kampen met een enorm groot personeelsgebrek. Voorlopig zal dat ook nog zo blijven. Krantenbezorgers functioneren nu meer als flitsbezorgers en de veiligheidsmensen op Schiphol werken als fraudespecialist bij de bank.

Niet alleen in Nederland is deze krapte te voelen, ook in de VS wordt gesproken van ‘The Great Resignation’. Daar namen 4.54 miljoen Amerikanen ontslag. Het hoogste aantal óóit! Dit record is behaald omdat andere werkgevers meer betalen of een betere balans bieden tussen werk en privé. 4 van de 10 werknemers in de zorg en horeca overwegen om ergens anders te gaan werken in verband met de avond- en nachtdienst. Het veranderen van werkkringen is ook veel gemakkelijker, aangezien nu alle zij-instromers meer dan welkom zijn! Wie thuis aan het werk is, kan bij verandering van baan alles doen via de laptop. Een kantoor is er niet meer en collega’s kent men tegenwoordig niet meer.

Daarom zouden gepensioneerden in deze oververhitte arbeidsmarkt enorm goed van pas kunnen komen. Misschien kan dan de Derde serie van Hans gaan over een 70-plusser die in de ochtend fluitend naar zijn werk gaat.

Bron: De Volkskrant

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?