Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
25-08-2023

Geen salarisverhoging, maar wel een sportabonnement

Werkgevers belonen hun werknemers soms niet alleen met salarisverhogingen, maar ook met meer persoonlijke voordelen, zoals een sportschoolabonnement, een fiets of een theaterbon. Dit fenomeen, bekend als 'wendbaar belonen', is geïntroduceerd door de werkgeversorganisatie AWVN. Het idee hierachter is om werknemers extraatjes te bieden die buiten de traditionele collectieve arbeidsovereenkomst (cao) vallen.

Wendbaar belonen in de praktijk

BOVAG, een brancheorganisatie in de mobiliteitssector, heeft wendbaar belonen al in de praktijk gebracht. Volgens Yvonne van Markus, hr-manager bij BOVAG, is het idee dat salaris niet altijd de enige manier is om werknemers gelukkig te maken, vooral gezien de huidige inflatie. Ze benadrukt het belang van maatwerk, aandacht en persoonlijke ontwikkeling om werknemers tevreden te houden.

Van Markus illustreert hoe ze op creatieve wijze inspelen op verschillende situaties. Zo kunnen oudere werknemers die het maximum van hun salarisschaal hebben bereikt, compensatie ontvangen. Ook bieden ze ondersteuning aan werknemers met persoonlijke problemen.

Geen functioneringsgesprekken meer

ProRail, na een test in 2019, heeft functioneringsgesprekken en de daarmee samenhangende loonsverhogingen achterwege gelaten. In plaats daarvan ontvangen alle werknemers jaarlijks een loonsverhoging van 2,5% en worden ze beloond op basis van hun onderscheidende bijdragen.

PostNL is ook overgestapt op wendbaar belonen en heeft de jaarlijkse beoordelingsgesprekken vervangen door doorlopende dialogen binnen teams. Dit kan resulteren in beloningen zoals dinerbonnen, complimenten of persoonlijke cadeaus.

Verschillende standpunten

Vakbonden zoals CNV Publieke Zaak en FNV hebben wisselende standpunten over wendbaar belonen. Ze zijn niet per se tegen dit concept, zolang het niet ten koste gaat van de bestaande beloningsstructuur en er eerlijk en consistent mee wordt omgegaan.

Hoewel sommigen zich afvragen of wendbaar belonen werknemers ertoe kan brengen genoegen te nemen met lagere arbeidsvoorwaarden, blijven de vakbonden waakzaam en benadrukken ze het belang van fatsoenlijke cao's als basis.

Bron: www.nu.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?