Geen recht op loon na vertrek naar verslavingskliniek Thailand
Wat te denken van een werknemer die zich ziek meldt en per direct naar een verslavingskliniek in Thailand vertrekt? Heeft hij recht op loon tijdens de ziekteperiode, of gaat hij zijn boekje te buiten? De rechtbank Rotterdam velde onlangs een oordeel.
De feiten
De zaak betreft een werknemer die vanaf 1 mei 2018 voor bepaalde tijd werkzaam was voor werkgever. Op 5 maart 2019 heeft hij zich ziek gemeld. Op 13 maart liet werknemer telefonisch aan zijn werkgever weten dat hij op 14 maart 2019 zou afreizen naar Thailand voor behandeling van verslavingsproblematiek in een kliniek, en dat heeft hij ook gedaan.
Werkgever schreef op 9 april 2019 aan werknemer dat hij de situatie heeft besproken met de arbodienst en dat daaruit voortvloeit dat werknemer door zijn vertrek naar het buitenland niet medisch onderzocht kan worden. Hierdoor is werknemer volgens werkgever tot en met het einde van de huidige arbeidsovereenkomst – 30 april 2019 – niet in staat om werk te verrichten. Om die reden zal het vertrek gezien worden als het opnemen van onbetaald verlof.
Per 30 april is de arbeidsovereenkomst ten einde gekomen, zonder dat loon is betaald over de periode van 15 maart 2019 tot en met 30 april 2019. Volgens werkgever heeft werknemer, door zijn vertrek naar het buitenland, de arbodienst volledig buiten spel gezet en niet de mogelijkheid heeft gegeven om een plan van aanpak op te kunnen stellen. Werkgever is dan ook van oordeel dat werknemer zich niet aan de re-integratieverplichtingen van artikel 7:629 lid 3 onder e BW heeft gehouden.
Lees hier het oordeel van de rechtbank Rotterdam.